Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
27.11.2002 08:05:04 / Agrolink
Gårdsbruken får bidrag till vattenförsörjning

På grund av den exceptionella torkan har beslut fattats om att med statliga medel stödja en förbättring av vattenförsörjningen på husdjursgårdar och andra gårdsbruk med stor vattenförbrukning. Bidrag till gårdarnas vattenförsörjningsinvesteringar kan enligt beslutet beviljas i de fall då investeringen främst beror på behov för gårdsbrukets produktion. Jord- och skogsbruksministeriet har ändrat förordningen angående jordbrukets strukturstöd. Den nya förordningen träder i kraft den 27 november.

Bidrag kan sökas för en enskild, utanför ett vattentjänstverks verksamhetsområde liggande gårds eller för flera gårdars gemensamma byggnads-, utbyggnads- och reparationsinvesteringar avseende vattenförsörjning, som i huvudsak avser att täcka vattenbehovet vid husdjursnäring, växthusodling eller ett gårdsbruks övriga företagsverksamhet. Bidraget avser fastighetsspecifika vattenförsörjningslösningar, såsom brunnar eller andra vattentag, pumpar och pumpstationer, vattenbehållare, vattenbehandlingsutrustningar och vattenledningar utanför byggnader. Förutom fastighetsspecifika lösningar på vattenförsörjning är det möjligt att ge stöd för anslutning till vattenledningsnät.

Stödet beviljas i form av bidrag. Stödets storlek är 25 procent. Det lägsta bidraget är 500 euro, vilket innebär att den stödda investeringen skall uppgå till minst 2 000 euro. Detta innebär att stöd inte lämnas till normala renoveringar och grundliga reparationer av brunnar.

Stödet söks hos den lokala arbetskrafts- och näringslivscentralen. Den regionala miljöcentralen gör en bedömning av om investeringsbehovet beror på den exceptionella torkan år 2002, vilket har ställts som villkor för stödet. Gränsdragningen ställer områden där vattensituationen inte är kritisk utanför stödet. Sådana områden är bl.a. Lappland och Suomenselkä. Den regionala miljöcentralen bedömer också om den fastighetsspecifika vattenförsörjningslösningen är ändamålsenlig eller om fastigheten kan anslutas till vattentjänstverkets vattenledningsnät.

De medel som år 2002 anslogs till stöd för gårdsbruksinvesteringar ur Gårdsbrukets investeringsfond är förbrukade. Därför kan TE-centralerna inte fatta nya beslut om nya stöd förrän år 2003. Det finns ändå skäl att lämna stödansökan så fort som möjligt efter att förordningen trätt i kraft. Stödet skall sökas innan investeringen eller åtgärden påbörjas. Enligt preliminära bedömningar kommer stöd att beviljas till 200–300 gårdar. Stödkostnaderna beräknas uppgå till 200–300 000 euro.

Vattentillgången är kritisk på många kreatursgårdar som en följd av den långa torkan. Kraven på en störningsfri vattenförsörjning till husdjursgårdar har under de senare åren blivit allt större på grund av produktionsvolymernas starka tillväxt och de ökade kraven på hygien och skydd av vatten.

Om behovet av vattenförsörjningsinvesteringar främst beror på användning av vatten i hushållet skall även ett gårdsbruk ansöka om stöd hos den regionala miljöcentralen. De regionala miljöcentralerna beviljar stöd till vattenförsörjning på landsbygden enligt lagen om understöd av vattenförsörjningsåtgärder i samhällena.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab