Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
25.11.2002 08:35:51 / LF
Hopp om inkomstpaket för jordbruket

Regeringen lär ha kommit överens om ett inkomstpolitiskt stödpaket till jordbruket. Detta torde vara en följd av den inkomstpolitiska helhetslösningen som parterna på arbetsmarknaden enades om i måndags.

Då LF gick i tryck på torsdagen var det i alla fall inte känt när regeringen tar slutlig ställning i frågan. Enligt uppgifter finns det ett visst hopp om att regeringen ställer sig positiv till producentorganisationernas yrkanden, men att alla krav går igenom kan man knappast räkna med.
På producentorganisationernas kravlista har funnits en förhöjning av det nationella stödet till jordbruket, en förlängning av semesterrätten samt kostnadslättnader i fråga om bränsleaccis och elskatter. Dessutom har SLC yrkat på ett transportbidrag till skärgården.
På SLC räknar man med att regeringen åtminstone godkänner en förhöjning av det nationella stödet samt en förlängning av semesterrätten.
Vad gäller årets stödpaket är det nu känt att man kan bli tvungen till en kraftig beskärning av stödet till veteodlingen samt mindre beskärningar av det nationella vallstödet och stödet till foderspannmål.
- Vi försöker ännu komma fram till lösningar för att undvika beskärningarna, säger SLC:s ordförande Holger Falck efter att ha träffat jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen i går morse.
Ministeriet har redan kommit något till mötes i fråga om vetestödet. Det har nämligen visat sig att årets anslag för maltkorn är betydligt större än behovet och en del av maltkornsstödet kunde därför styras över till vetet.
En annan möjlighet, som diskuterats är att ta ut en del av nästa års stöd för att kompensera årets beskärningar. Det i så fall innebära att stöden nästa år minskar i motsvarande grad. En tredje möjlighet är att finansiera behovet av tilläggsstöd genom att använda så kallade överföringsanslag, varvid stödnivån för nästa år inte kommer att minska.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab