Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
20.11.2002 08:28:29 / Agrolink
Konkurrensen inom bageribranschen skärps

Enligt bageriindustrins branschrapport har konkurrensläget inom bageribranschen skärpts sedan den internationella kedjan Lidl kom in på den finska marknaden.

De inhemska handelskedjorna effektiverar sin verksamhet och ställer allt hårdare pris- och leveransvillkor också på bagerierna, något som småbagerierna har svårt att klara av. Småbageriernas möjligheter att få in sina produkter i de stora marketarnas produktsortiment försvagas ännu mera när antalet lokala småleverantörer sannolikt minskas från det nuvarande, sägs det i den branschrapport över bageriindustrin som handels- och industriministeriet och TE-centralerna offentliggör den 14 november 2002.

I Finland finns över 900 bagerier, av vilka ca 800 är små och något över 100 medelstora företag. De stora företagen är färre än 20, och av dem dominerar de två största - Fazer Bageri Ab och Vaasan & Vaasan Oy - marknaden med en marknadsandel på ca två tredjedelar. Dessa två producerar bageriprodukter vid totalt ca 40 driftsställen. Deras riksomfattande ställning förstärks ännu mera tack vare de stora investeringar som har gjorts under den senaste tiden. Båda bagerikedjorna är också verk-samma i Baltikum och Sverige.

Ekologiskt bröd blir vardagsmat och försäljningen ökar långsammare
I den produktgrupp som har ökat under de senaste åren, ekologiska produkter, har försäljningen slutat öka och till vissa delar t.o.m. börjat minska t.ex. i fråga om ekologiska flingor och makaroner. Marknadsandelen för färskt ekologiskt bröd har sjunkit något. Skälet till detta är att de ekologiska produkternas nyhetsvärde har minskat. Samtidigt har konsumenterna blivit mera kritiska mot ekolo-giska produkter, av dem krävs samma goda tillgång och kvalitet som av andra livsmedel.

Dessutom har också prismedvetenheten i fråga om ekologiska produkter ökat. Största delen av konsumenterna anser att de ekologiska produkterna fortfarande är dyra och förväntar sig också ett annat mervärde av dem, som t.ex. bättre smak eller näringsmässig kvalitet. Detta ställer nya utmaningar på produktutvecklingen av ekologiska bageriprodukter. Det ekologiska brödet har en liten marknadsandel, under 2 %, vilket gör att de ekologiska produkterna inte intresserar de stora bagerierna. Ekologiska produkter erbjuder följaktligen en möjlighet för småbagerier att specialisera sig.

Märkesprodukter och djupfrysta bakverk har framgång
Inom bageriprodukterna finns det en klar trend mot utveckling av märkesprodukter. Märkesprodukterna är premium ?produkter med allt högre kvalitet, vilka har ett starkt produktmärke. De får en allt större marknadsandel och i vissa produkter är andelen redan tiotals procent. I Centraleuropa och nu även här i Finland är handelns egna produktmärken starkt på väg uppåt. Fiber, hälsosamma fettsyror och fullkornsspannmålens hälsofrämjande egenskaper tas upp vid marknadsföringen.

Också högklassiga och dyra produkter, som specialbröd av italiensk eller fransk typ, har kommit för att stanna på den finska marknaden. Produkterna utvecklas och segmenteras för allt exaktare utvalda målgrupper. I Finland är de djupfrysta bakverken fortfarande den grupp av bageriprodukter som ökar kraftigast, med en tillväxt på över 40 % i fjol. De djupfrysta bakverken har under några år ökat så att de nu är den näststörsta produktgruppen bland djupfrysta varor.

Rapporten finns också på Internet på adressen www.ktm.fi/toimialaraportit eller
www.te-keskus.fi/toimialaraporit samt http://eportti.tietopalvelut.com
 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab