Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
15.11.2002 / LF
SLC kräver kompensation för ökade kostnader
SLC:s styrelse förutsätter en kompensation för de kostnadsstegringar som skett inom jordbruket, i samband med att ett inkomstavtal görs på arbetsmarknaden. Det här framkom då SLC lade fram sina krav för en inkomstpolitisk lösning vid sitt styrelsemöte på onsdagen. Kraven överlämnades till jord- och skogsbruksministeriet på torsdagen.
Totalt ser det ut som om det finns en eftersläpning på 47 miljoner euro i det nationella stödpaketet som slogs fast av regeringen år 1999. Denna eftersläpning borde enligt SLC:s styrelse nu korrigeras i samband med att ett avtal ingås på arbetsmarknaden.
Samtidigt som det finns en eftersläpning på stödsidan, har kostnaderna för jordbruket stigit. Kostnadsstegringen var senaste år 2,6 procent.
SLC vill även att bränsleaccisen på lätt brännolja skall ges som återbäring till jordbrukarna och att jordbrukets elkostnader sänks.
Styrelsen för SLC ser också med oro på den ökade arbetsbördan speciellt på husdjursgårdarna och vill förbättra möjligheterna för jordbrukarna att orka i arbetet.
Av den anledningen vill SLC i inkomstuppgörelsen ha en semesterdag till för husdjursgårdarna under vardera åren 2003 och 2004. SLC vill även se ökade resurser till arbetshälsovården. SLC vill dessutom gör det lättare för jordbrukarna att söka sig till vuxenutbildning, genom att förenkla reglerverket för utbildningen.
De jordbrukare som verkar i skärgården påverkas speciellt mycket av höjningar i transportkostnaderna. SLC ser det därför som viktigt att ett speciellt stöd skulle riktas till skärgårdsregionerna.
SLC:s styrelse hänvisar till den formulering som gjordes vid det senaste EU toppmöte i Bryssel, där man konstaterade att jordbruket måste ha förutsättningar att kunna existera på alla områden i EU där det traditionellt bedrivits.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab