Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
15.11.2002 / LF
Nu får svinen behålla sin svans
Det ska inte längre vara tillåtet att kapa svansen på svinen. Detta enligt den ändring av djurskyddsförordningen som statsrådet beslöt om förra veckan. Enligt ändringen klassas svanskupering som åsamkande av onödigt lidande samt onödig smärta och plåga, så länge det inte finns veterinärmedicinska skäl att göra det.
Enligt ändringen i förordningen får svinen inte hållas uppbundna med bindslen, och de ska hållas i grupper. Undantag kan göras av veterinärmedicinska skäl. Förordningen träder i kraft redan vid årsskiftet, men för gårdar som har svinproduktion finns det en övergångstid till år 2013 för byte till svinhållning i grupp. Om svinhuset renoveras grundligt eller om man bygger nytt svinhus måste man i alla fall följa de nya reglerna.
I den nya förordningen tillåts kastrering av över sju dagar gamla grisar, över sex veckor gamla får samt av getter, hästar och nötkreatur. Ingreppet ska utföras av en veterinär under bedövning och med smärtlindring. Detta gäller även kastrering eller sterilisering av katter, hundar och andra sällskaps- eller hobbydjur.
Jord- och skogsbruksministeriet har också förnyat förordningen om krav på djurskydd inom svinhållningen: den nya förordningen innehåller bland annat minimimått på yta och längd på boxar för sinsuggor och gyltor. I förordningen förutsätter man dessutom att det ska finnas material i svinstian som svin i alla åldrar kan böka i. För svinhus som har produktion nu träder de nya reglerna i kraft först i början av år 2013.
Förordningen innehåller dessutom bestämmelser om ventilation i svinhuset, om belysning, skötarnas sakkännedom, beredskap vid nödsituationer, mått på boxar och byggnader, utfodring, avvänjning och om anteckningar om djuren. De bestämmelserna träder i kraft redan i början av nästa år. Det gäller dock inte de kommande reglerna om mått på spaltgolv av betong, som får en övergångsperiod till 2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab