Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
15.11.2002 / LF
Lantbrukets datacentral totalförnyar sina datasystem - alla program byts
I början av februari 2003 kommer Lantbrukets datacentral att lägga om alla sina datasystem på en gång. Omläggningen innebär även att alla gamla programversioner av datacentralens program som jordbrukarna använder slutar att fungera, men datacentralen lovar att jordbrukarna skall få nya versioner av programmen i god tid före omläggningen.
Alla centraldatorer och servrar vid datacentralen skall förnyas och operativsystemet inom datacentralen skall bytas till Windows 2000. Det gamla operativsystemet är så föråldrat att inga delar av den gamla programvaran kan användas efter omläggningen.
Omställningen gör även att alla jordbrukare som använder datacentralens PC-program måste uppdatera sina program. De vanligaste programmen som jordbrukarna använder sig av är Winelmeri och Winammu.
Winelmeri används för att uppdatera uppgifterna i det officiella djuridentifikationsregistret. Programmet används även för att beställa semin. Runt om i landet finns det ungefär 15.000 kopior av programmet. Med WinAmmu-programmet kan man dessutom hantera uppgifterna i rådgivningens kokontrollsystem. Det programmet finns i ungefär 2.000 kopior.
Någon vecka före omställningen görs kommer en cd-skiva med de nya versionerna av programmen att skickas till jordbrukare och datacentralens övriga kunder.
- Jordbrukaren kommer inte att märka stora skillnader i de nya programversionerna, vi har strävat efter att de skall se likadana ut som de gamla. En del nya egenskaper läggs in, bland annat för djuridentifikationsregistret, men till 95 procent ser det lika ut, berättar Christian Jurvanen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab