Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
15.11.2002 / LF
EU-parlamentet mildrade förslaget till CAP-reform
Europaparlamentet stöder EU-kommissionens plan för en agrarreform, men ställer samtidigt förbehåll. Bland annat vill parlamentarikerna bara delvis frikoppla lantbrukstöden från produktionen.
Parlamentet stöder kommissionens strävan att stärka landsbygdens utveckling mot bakgrunden av den förestående utvidgningen. Detta bör ske genom en omfördelning av medlen för marknadsstöden. Men kommissionen bör beakta skillnaderna mellan regionerna och främja lantbrukarfamiljernas intressen.
Parlamentarikerna omfattar också förslaget till obligatorisk modulering, men tillägger att den bör genomföras med flexibilitet. Parlamentet förespråkar en progressiv modulering enligt gårdsstorlek.
Parlamentet anser att marknadsregleringen bör fortsätta. Producentpriserna får inte sjunka. Man vill heller inte sänka de nuvarande interventionspriserna. Marknaderna bör skyddas och importen måste följa samma regler för säkerhet och hälsa som EU-produkterna. Men man anser också att stödsystemet ska vara kopplat till miljöskydd, livsmedelssäkerhet, hälsa och en god djurhållning.
Lantbruksorganisationerna COPA och COGECA välkomnade parlamentets ställningstaganden, som man anser stöder Bryssel-toppmötets beslut att inte acceptera en förtida reform av CAP. Organisationerna tolkar detta som ett budskap till kommissionen att nu koncentrera sig på en vidareutveckling av CAP efter år 2007.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab