Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
15.11.2002 /
LPA: Noggrannhet i avträdelsestödsöverlåtelser vid årsskiftet

Lagen om avträdelsestöd fortsätter under åren 2003-2006. Villkoren bibehålls till stora delar som tidigare. Den som planerar ett gårdsköp vid årsskiftet bör ändå vara noggrann med när överlåtelsen görs. Annars kan rätten till avträdelsestöd av misstag gå förlorad. Innan köpebrevet undertecknas är det skäl att vara i kontakt med LPA.

Den största risken att begå ett misstag föreligger hos de kunder som redan har fått ett positivt förhandsbeslut från LPA, men som skulle vilja skjuta upp överlåtelsen till 2003. Om deras förhandsbeslut är i kraft endast till slutet av detta år, måste de fylla i ett förnyelseformulär för ansökan.

Före början av december kommer LPA att ringa till alla som har fått ett förhandsbeslut. LPA skickar förnyelseformuläret till alla som behöver det. Om kunden tror att överlåtelsen skjuts upp till nästa år, skall han absolut returnera formuläret till LPA före köpslutet. Om köpet görs enligt villkoren i förhandsbeslutet senast 31.12.2002, behövs inget förnyelseformulär och LPA behöver inte heller kontaktas på nytt.

Ett förhandsbeslut om avträdelsestöd skall alltid sökas först. Överlåtelsen kan göras först efter ansökan. De nya ansökningsblanketterna för avträdelsestödet är ännu inte färdiga och därför kan ansökan göras med gamla blanketter. Det är skäl att anteckna "AVSTÖ-2003", om avsikten är att överlåtelsen skall ske först på nästa års sida.

Åldersgränser avgör också

Villkoren för avträdelsestöd bibehålls för övrigt tämligen oförändrade, men åldersgränserna ändras. Även i fortsättningen är åldersgränsen viktig: överlåtelsen kan göras tidigast då avträdaren uppfyller åldersgränsen för avträdelsesättet. Tack vare övergångsbestämmelserna kan alla de som i år har rätt till avträdelsestöd få stödet också nästa år.

En ändring som kommer att gälla efter årsskiftet är att från och med nästa år hindrar inte inkomster av förtroendeuppdrag beviljandet av avträdelsestöd. En avträdare kan alltså fortsätta med sina förtroendeuppdrag, men avträdelsestödet börjar dock utbetalas först då inkomsterna underskrider inkomstgränsen 448 euro per månad. En generationsväxling kan alltså genomföras på gården vid en tidpunkt som är lämplig för såväl avträdaren som förvärvaren. Om avträdaren är i en dylik situation, kan överlåtelsen ske tidigast 1.1.2003.

Att arrendera åkermark som tillskottsmark blir möjligt först år 2004. Då skall arrendegivaren vara minst 60 år. En generationsväxling kan inte ske genom arrende.

Tilläggsuppgifter ges av Cecilia Bruncrona, tfn (09) 435 14 97 och Mats Lemström, tfn (09) 435 12 78.

LANTBRUKSFÖRETAGARNAS PENSIONSANSTALT, www.lpa.fi

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab