Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
11.11.2002 08:35:39 / Agrolink
Utredningen av scrapiefallet fortsätter

I den besättning om 51 djur från en och samma gård, som avlivats på grund av upptäckten av det första scrapiefallet i Finland, har scrapiesmitta konstaterats hos två getter. Båda getterna var födda 1992. Även den första scrapiesmittade getens avkomma undersöktes för scrapie, utan att man kunde konstatera smitta.

Utredningen kring sjukdomens ursprung samt i vilken omfattning djuren kommit i kontakt med andra gårdar fortsätter. Gården har aldrig sålt levande djur till andra gårdar. Tillsvidare har man förbjudit förflyttning av får och getter samt produkter som härrör från dessa från kontaktgårdarna. De insjuknade djurens föräldrar samt omvittnad avkomma efter dessa är redan döda eller avlivade. Lagstiftningen förutsätter även att övriga djur som kommit i kontakt med sjukdomsalstraren avlivas samt att djurhållningen vid dessa gårdar begränsas under minst två år.

I Finland upptäcktes det första fallet av scrapie, som förekommer hos får och getter, fredagen den 1 november. Alla de övriga av gårdens 51 getter och får avlivades omedelbart för att hindra smittospridning och för att fastställa eventuella övriga fall av scrapiesmitta. Av de avlivade djuren togs prover för scrapieanalys, vilka skickades vidare till Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel (EELA) för analys.

Mera information om scrapie och övriga TSE-sjukdomar finns på jord- och skogsbruksministeriets Internettjänst www.mmm.fi/el/art/scr/index.html


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab