Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
7.11.2002 / NSP
Uttalande om kvalitetsprissättningen på spannmål

Nylands svenska lantbruksproducentförbund (NSP) vädjar till spannmålshandeln och den förädlande industrin att man tar sitt ansvar för den inhemska spannmålsförsörjningen och betalar odlarna ett skäligt pris för spannmålen. Prisnivån har i höst överlag varit otillfredsställande. Speciellt för spannmål av god kvalitet bör det betalas mer än vad fallet är idag. NSP poängterar att odlarna alltid bör jämföra vad olika uppköpare betalar, och vad det nettopris odlaren får de facto är.

Med dagens kvalitetsprissättning uppmuntras inte odlarna att satsa på en god kvalitet. Risken är stor att den nuvarande pris- och stödpolitiken leder till en allmän försämring av spannmålskvaliteten. Det måste löna sig för odlaren att försöka nå bästa möjliga kvalitet, annars försämras på sikt hela livsmedelskedjans konkurrenskraft.

Idag betalas det t.ex. inte för en hög hektolitervikt för brödsäden. En hög hl-vikt ger ett högt mjölutbyte, vilket även borde synnas i det pris odlaren får. Vidare borde man ta i bruk tätare kvalitetstrappor eller helst en glidande skala. Detta borde inte vara något problem med dagens teknik. Det här är viktigt isynnerhet om kvalitetsprissättningsaxeln görs brantare, vilket NSP förordar.

NSP anser att det inte heller kan accepteras att odlaren får betalt först en månad efter att man sålt spannmålen. Dagens analys- och transaktionsteknik motiverar inte så här lång betalningstid. Även i spannmålshandeln bör 14-dagars principen tas i bruk.

Tilläggsuppgifter Sune Eliasson tel. 0400 102202 förbundsordförande

Gösta Lundström tel. 040 5897175 spannmålsutskottets ordförande

Bjarne Westerlund tel: 09-601588, 040 5037188 verksamhetsledare


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab