Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
4.11.2002 08:42:57 / Agrolink
Scrapie konstaterad hos finländsk get

För första gången i Finland har sjukdomen scrapie, som uppträder bland får och getter, konstaterats. Den gård i västra Finland där smittan nu har upptäckts ingår i Finlands nationella program för övervakning av scrapie. Gårdens samtliga får och getter har avlivats för att hindra smittospridning. Scrapie smittar främst från modern till avkomman samt via miljön eller fodret till andra djur. Den get hos vilken sjukdomen konstaterades var 5-årig och född i Finland. Utredningar om sjukdomens ursprung och eventuella spridning till andra lantgårdar pågår fortfarande.

Scrapie är en gammal djursjukdom som har förekommit på olika håll i världen under åtminstone 200 år. Sjukdomen finns i nästan alla EU-länder. Scrapie tillhör TSE-sjukdomarna (överförbara svampliknande hjärnsjukdomar) bland vilka den mest kända är BSE eller "galna ko-sjukan", som förekommer hos nötkreatur. Det har inte kunnat fastställas att scrapie skulle ha orsakat sjukdomar hos människor, trots att fårhjärna används i stor utsträckning som människoföda i vissa kulturer. Scrapies eventuella samband med förekomsten av BSE har inte kunnat påvisas tillsvidare.

Över 1 700 prover med avseende på scrapie hade undersökts i Finland vid utgången av september. Forskningsprogrammet utvidgades i Europeiska gemenskapens lagstiftning senaste vår. Dessutom inleddes samtidigt ett utvidgat program som avser undersökning av ärftlig scrapiedisposition. Finlands nationella program för övervakning av scrapie har varit i bruk från år 1997. Programmet är obligatoriskt för alla gårdar med mer än 40 tackor eller getter.

Ytterligare information om scrapie och andra TSE-sjukdomar finns på jord- och skogsbruksministeriets Internettjänst www.mmm.fi/el /art/scr/index.html

Närmare information lämnas av:
avdelningschef Matti Aho, jord- och skogsbruksministeriet, 040-516 9857 biträdande avdelningschef Maija Salo, jord- och skogsbruksministeriet, 09-160 52434, 050-367 1040 professor Liisa Sihvonen, Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel, 050-553 9226


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab