Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
4.11.2002 08:40:34 / LF
Kandidatländer ställer nya krav
EU-15-ländernas hälsning från Bryssel tillfredsställer inte de tio kandidatländerna. De kräver fullständiga direktstöd redan år 2007. Därmed är det upplagt för en ny konflikt om EU-utvidgningen, bara sju veckor före det avslutande toppmötet i Köpenhamn.
På måndagen samlades kandidatländernas stats- och regeringschefer till ett minitoppmöte i Köpenhamn. Under mötet granskades det färska resultatet från de gamla EU-ländernas möte i Bryssel. Budet från Bryssel tillfredsställer inte kandidatländerna. De anser att EU-15-länderna är för snåla.
Det är framför allt Polen och Ungern som håller fast vid kraven på en snabbare infasning av de direkta stöden. De kräver att EU-10-länderna beviljas fullständiga direktstöd från år 2007.
Men också de övriga kandidatländerna kämpar hårt för mjölkkvoter, statsstöd, bidrag och särbehandling. Kandidatländerna vill inte träda in i EU som andra rangens medlemmar med färre rättigheter än de gamla länderna. De oroar sig också över att deras lantbruk inte ska klara konkurrensen från det gamla EU.
Kandidatländerna ska nu utarbeta en sista gemensam position. Resultatet läggs fram i medlet av november. Sen ska det förhandlas med EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab