Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
4.11.2002 08:40:44 / LF
EU enades om lantbruket
Unionens femton gamla länder enades till slut om en gemensam position kring lantbruksstöden, som var den sista stötestenen. Uppgörelsen blev möjlig sedan Tyskland och Frankrike överraskande kompromissat fram en gemensam linje.
Tyskland accepterade att låta kandidatländerna ta del av direktstödet till lantbruket. I gengäld gick Frankrike med på att unionen fryser in lantbrukets utgifter från år 2006. Som bas gäller budgetuppgörelsen i Agenda 2000.
För direktstöd och marknadsordningar står 45 miljarder euro till förfogande. Utgifterna får inte öka mer än inflationsjusteringen medger - med en procent per år. Utgiftshöjningen i den utvidgade unionen begränsas därmed till 450 miljoner euro per år.
För lantbrukarna i de femton nuvarande EU-länderna kommer de direkta stöden att minska efter 2007. Det beror på utgiftstaket. Är utgiftsgränsen nådd, måste de gamla länderna dela sitt stöd med nykomlingarna.
För strukturfonderna anslog mötet 23 miljarder euro för perioden, en sänkning av kommissionens ursprungliga förslag med två miljarder.
Budet till kandidatländerna stämmer långt överens med det strategiförslag som EU-kommissionen tidigare presenterat. Kommissionen beviljar de nya EU-länderna ett 25-procentigt direktstöd från år 2004. Därefter höjs procentsatsen stegvis så, att den år 2013 når samma nivå i alla länder.
I slutrundan antog toppmötet en formulering om att behoven hos producenter i mindre gynnade områden i de gamla EU-länderna ska säkras. Dessutom bör ett multifunktionellt lantbruk upprätthållas i hela unionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab