Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
4.11.2002 08:40:55 / LF
Arbetsro för bönderna eller nya reformer?
Toppmötet i Bryssel enades om utvidgningen, men sågade samtidigt EU-kommissionens förtida mellanreform av CAP. Men lantbrukskommissionär Franz Fischler pockar på fortsatta reformer.
Såväl EU-kommissionen som regeringarna i de enskilda länderna är nu sysselsatta med att tolka innebörden av det ingångna avtalet. Det finns flera tolkningar.
Fransmännen anser att mellanöversynen har skjutits på framtiden, eller åtminstone till tiden efter 2006. En annan tolkning är att översynen fortfarande är aktuell och kan genomföras, åtminstone till valda delar.
Producentorganisationerna COPA och COGECA företräder den första tolkningen. Man anser att överenskommelsen från Bryssel nu ger en andhämtningspaus för lantbruket.
Lantbrukskommissionär Franz Fischler medger att överenskommelsen från Bryssel har konsekvenser för mellanreformen av CAP. Det oaktat måste ändringar fullföljas inom agrarsektorn.
- En del låter sig göras före 2006, sade Fischler på tisdagen. Han varnar för ett "enormt tryck" på agrarbudgeten efter 2006. Enligt Fischler måste unionen spara fem miljarder euro för att klara det föreskrivna taket för agrarutgifterna efter 2006. De redan fastslagna reformerna inom mjölk- och spannmålssektorerna räcker inte. Det måste mera till, sade kommissionären.
Fischler håller fast vid behovet av en reform enligt de principer som han har föreslagit - bland annat en frikoppling av stöden från produktionen. Nu skjuts reformen framåt, men efter 2006 måste lantbrukarna i de gamla EU-länderna räkna med en "omfördelning" av stöden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab