Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
4.11.2002 08:41:05 / LF
Certifieringsstrid bromsar finländsk export av ekospannmål
Den finländska exporten av ekospannmål har stött på patrull. Det är främst exporten till Tyskland, som för tillfället ligger nere. Orsaken är att de tyska uppköparna inte godkänner den certifiering som de finländska myndigheterna hittills praktiserat.
Kunderna i Tyskland kräver att varje enskilt parti förses med ekocertifikat. De finländska spannmålshandlarna har kontaktat myndigheterna, som tills vidare ansett att det inte bör vara nödvändigt med granskningscertifikat för varje parti.
Bakgrunden är av allt att döma de livsmedelsskandaler som har härjat i Tyskland på sistone, till exempel när nitrofen hittades i spannmål, som användes till ekofoder.
- Vi har ett parti vete på 200 ton liggande i en kunds lager i Bremen som väntar på ekocertifikat. Det har funnits där sedan juli, berättar verkställande direktören vid Pohjolan Luomu Finland Oy Eini Matilainen.
- Vi har ställts in för alternativen att skaffa ett certifikat på att partiet är ekologiskt eller också att sälja det som konventionellt odlat vete.
- Det är klart att det inte går att handla med ekoprodukter på det sättet. Vi måste få en lösning på problemet. Under de fem åren jag har hållit på med handel med ekoprodukter har den här saken dykt upp nästan varje år.
EU:s ekoförordning kräver inte en certifiering av varje parti, men det är alltså kutym inom en stor del av handeln med ekoprodukter i EU.
Tero Tolonen, chef för foder- och ekosektionen vid jord- och skogsbruksministeriets avdelning för livsmedel och hälsa, låter förstå att köparsidan i Tyskland inte har varit så värst villig att visa upp klara modeller för hur man vill ha certifieringen. Det är en orsak till att myndigheterna inte är intresserade av att öka mängden certifieringar, som alltså redan nu är svår att överskåda.
Tero Tolonen utesluter inte att problemet kan ha att göra med utbud och efterfrågan. Under den här säsongen har utbudet av ekospannmål stigit i Europa.
- Det är möjligt att det blir en sak som måste föras till granskning hos EU-kommissionen som konkurrenshindrande åtgärd på den inre marknaden, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab