Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
4.11.2002 08:41:14 / LF
Nordligt läge tycks ge nyttigare linolja
Från försöksodlingar på Helsingfors Universitets försöksgård Svidja fick man i år mycket höga skördar av oljelin, både räknat som mängden frö och linolja av hög kvalitet. De nya sorter som undersöktes gav en högsta hektarskörd på 2,7 ton, vilket är ungefär dubbelt mer än de normala finländska skördarna. Med nuvarande prisnivå och de skördenivåer som uppnåddes i försöken ger oljelin en betydligt högre lönsamhet än spannmål.
Undersökningen gav också ny kunskap om kvalitetsegenskaperna hos oljan i de nya sorterna. Halten av den nyttiga fleromättade fettsyran alfalinolen som oljelinets frön innehåller är högre i finländska odlingsförhållanden, jämfört med sydligare breddgrader. I de nya sorterna var halten av alfalinolensyra ungefär 2,5 gånger så hög som halterna i medeltal.
Försöksodlingarna i Svidja omfattade tre sorter av oljelin; den finländska sorten Helmi samt två nya utländska sorter, Laser från England och Niagara från Frankrike.
Enligt kanadensisk statistik från de 30 senaste åren har ett svalt klimat under odlingssäsongen en positiv inverkan på fettsyrornas sammansättning i oljelinet, men eftersom senaste sommar var ovanligt varm måste även andra faktorer påverka halten av alfalinolen.
Möjligen är den ljusa sommaren en bidragande faktor. I Finland odlas oljelin mellan den 60 och 64 breddgraden. I Kanada, som är världens största producent av linolja, finns odlingarna mellan 50 och 54 breddgraden.
För att förbättra möjligheterna att marknadsföra oljan försöker man inom projektet utveckla en ny egen kvalitetsklass för linolja med hög halt av alfalinolensyra. Meningen är att man skall bygga upp ett eget kvalitetssystem, där man kan följa med och kontrollera produkten från odlingen till distributionen av den färdiga varan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab