Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.11.2002 08:41:26 / LF
Ryttarförbund samlar namn mot lag om enskilda vägar
Finlands Ryttarförbund samlar namn till en adress som protest mot regeringens förslag om ny lagstiftning kring enskilda vägar. Enligt förslaget skulle det bli möjligt för delägare i privata vägar eller väglagen att kräva tillstånd för trafik som ordnas av andra och som medför olägenhet "som inte är ringa".
SLC:s jurist Helena Ålgars anser dock att ryttarna drar för långtgående slutsatser och att lagförslaget inte begränsar allemansrätten. Fortfarande skulle det vara möjligt att enligt allemansrätten röra sig sporadiskt på enskilda vägar. Men organiserad verksamhet som ofta utövas i syfte att uppnå ekonomisk nytta, och som medför tilläggskostnader eller annan olägenhet för väghållningen, omfattas inte av allemansrätten och skulle således förutsätta tillstånd av vägdelägarna eller väglaget.
Ryttarförbundet anser att det är ett sätt att införa begränsningar i allemansrätten via bakdörren och att ridning eller ritt kommer i en annorlunda situation jämfört med andra former av hobbyverksamhet.
- Enligt lagförslaget och motiveringarna till det handlar det uttryckligen om sådan verksamhet som kan medföra olägenheter som inte är ringa, påpekar Helena Ålgars. Sådan verksamhet kräver delägarnas samtycke, men det är inte att inkräkta på allemansrätten. Den fritar inte den som orsakar skada från ersättningsansvar i dag heller.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab