Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.10.2002 08:28:43 / LF
SLC kräver fortsatt skydd av hemfriden
- Vi kommer att vädja till riksdagen att lagstiftningen inte ska nonchalera hemfriden, säger SLC:s jurist Helena Ålgars. I dag, fredag ska hon höras i riksdagens jord- och skogsbruksutskott om de två lagförslag regeringen gett om granskning av jordbruksstöden.
- Vi ifrågasätter vad behovet av sådana regler riktigt grundar sig på, säger Helena Ålgars. Finns det fall hos oss där sådana åtgärder verkligen skulle ha behövts? Knappast!
Lagförslagen skulle ge myndigheterna rätt att egenhändigt gå in i stödtagarnas bostäder utan tillstånd för husrannsakan.
- Fastän det skulle gälla bara under vissa omständigheter anser jag att lagförslagen kränker hemfriden.
Regeringen hänvisar till EU:s regelverk, men Helena Ålgars påpekar att detta inte innehåller detaljerade föreskrifter om hur övervakningen ska ske. EU-parlamentarikern Astrid Thors (sfp) uppgav i förra veckans LF att inte heller hon hade hittat något stöd i EU:s regelverk för rätten att utföra husrannsakan.
Motsvarande lagförslag lades fram i fjol i anslutning till det planerade landsbygdsverket. Senare tog dåvarande jord- och skogsbruksministern Kalevi Hemilä hela förslaget om landsbygdsverket tillbaka.
För ett år sedan ville grundlagsutskottet att de aktuella brott som myndigheterna kunde misstänka borde preciseras och påpekade att "uppgifter som innebär betydande utövning av offentlig makt får dock bara ges myndigheter". I de nya förslagen från i år har texten alltså preciserats så att det bara är myndighet som får utföra inspektioner i bostäder.
- Men vad gäller de misstänkta "brotten" ger texterna myndigheterna väldigt långt gående befogenheter, anser Helena Ålgars.
Hon jämför hur det hela fungerar vid vanliga brottsutredningar. Då får husrannsakan utföras med tillstånd då det misstänkta brottet kan ge anledning till minst ett halvt års fängelse.
- Det är alltså fråga om brott av en helt annan kaliber än de förseelser man kan tänkas göra sig skyldig till i stödbyråkratin. De nu föreslagna reglerna möjliggör husrannsakan också då det handlar om ringa förseelser, som kan resultera i endast böter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab