Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
28.10.2002 08:29:11 / LF
Äggproducenter måste ansluta sig till register
Äggproducenterna måste från början av nästa april ansluta sig till ett register över hönshus. Genom anslutningen till registret vill man förbättra spårbarheten hos hönsäggen. Registret ingår i en förändring av djurskyddslagen som föreslås av statsrådet.
Enligt lagförslaget måste de produktionsanläggningar som producerar hönsägg avsedda som människoföda registrera sig i ett hönshusregister som kommer att upprätthållas av jord- och skogsbruksministeriets informationstjänst, TIKE. Registreringsplikten kommer att beröra ungefär 2.000 hönshus i Finland. Förordningen baserar sig på direktiv som EU kommissionen och rådet gett om välmående för höns.
- Registret över hönshus finns redan. Enligt det nu föreliggande lagförslaget kommer registret att kopplas samman med direktiv som berör djurens välmående. Producenterna meddelar till hönshusregistret med vilken produktionsmetod som hönsäggen produceras. I praktiken ger detta sedan information till konsumenten om ägget producerats i bur, på golv eller genom ekologisk produktion. Konsumenten kan från stämpeln på ägget se hur ägget producerats, förklarar veterinärråd Pirkko Skutnabb från jord- och skogsbruksministeriet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab