Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.10.2002 08:29:27 / LF
Statliga mjölkkvoter finns att köpa i Nyland, brist i övriga Svenskfinland
Inom den här månaden måste den som vill köpa mjölkkvoter av staten lämna in sina anbud till TE-centralernas landsbygdsavdelningar. Det handlar om de statliga så kallade administrativa kvoterna som träder i kraft 1 april 2003, då nästa kvotår börjar. Kvoterna kostar 8,4 cent per liter. Därtill kommer momsen på 22 procent. De ansökningar som blev kvar från i våras är i kraft också nu.
I Nyland finns i skrivande stund ett utbud på 1,17 miljoner liter, men mjölkproducenterna har inte varit så pigga på att söka. Anbud har inte kommit på mer än cirka 600.000 liter.
- Producenterna satsar tydligen på att få tag i mjölkkvoter från fria marknaden som träder i kraft genast, säger inspektör Ulrika Holmberg vid TE-centralen i Nyland. Vi vet att det finns många producenter som är i akut behov av tilläggskvoter.
Under ansökningsrundan till de statliga kvoterna i våras översteg efterfrågan utbudet. I Egentliga Finland har det i början av den här veckan kommit in anbud på sammanlagt 3,9 miljoner liter, men det finns inte mera än cirka 750.000 liter att bjuda ut. Också i Egentliga Finland är behovet av mjölkkvoter akut.
Inom Svenska Österbotten söker producenterna om cirka tio miljoner liter, men för tillfället finns det inte mer än 700.000-800.000 liter att bjuda ut.
- Ofta får vi in betydande delar under den sista veckan, uppger agronom Leif Smeds. Att det finns ett skriande behov är enligt Leif Smeds lindrigt sagt.
- På Åland har vi hela tiden haft större efterfrågan än utbud, men glappet minskar, uppger förvaltningschef Rainer Åkerblom vid Ålands länsstyrelse.
De anbud som finns i skrivande stund är sådana som har varit i kraft sedan våren. Producenterna anhåller om sammanlagt cirka 200.000 liter, medan drygt 130.000 liter bjuds ut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab