Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.10.2002 08:29:41 / LF
Nytt semestersystem för åländska bönder
Mjölkbönderna på Åland föreslås få sin semester ändrad så att en mjölkproducerande gård får avbytare 35 dagar per år i stället för som tidigare 23 dagar per person om båda makarna arbetar på gården.
- Det här systemet blir rättvisare och enklare, tycker landskapsstyrelsens ledande ladugårdsavbytare Cecilia Persson. Hon var sekreterare i den arbetsgrupp som gjort upp det nya semesterförslaget.
Förslaget överlämnades till landskapsstyrelsen förra vecakn och innebär alltså att två makar som tidigare haft rätt till avbytare sammanlagt 46 dagar per år totalt sett får semestern bantad från totalt 46 till 35 dagar.
Men Cecilia Persson säger att det i arbetsgruppen fanns enighet om det nya förslaget, trots att också mjölkgårdar där båda makarna arbetar tillsammans var företrädda.
- Också remissinstanserna Ålands Producentförbund och landskapets semesternämnd var positiva till förslaget. Det är bara från Sottunga vi fått kritik mot reformen, säger Persson.
Persson påpekar att det nya semestersystemet inte kostar mer än det gamla.
- Det är bara till de största gårdarna som vi behöver skicka två avbytare. Vi räknar nämligen med att klara oss med bara en avbytare även på många gårdar där båda makarna jobbar med mjölkproduktionen.
Också för lantbrukarnas veckoledighet föreslås motsvarande förändring så att man får rätt till avbytare 15 dagar per gård och år i stället för 12 dagar per person. Det nya förslaget ska ännu godkännas av lagtinget för att träda i kraft.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab