Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
28.10.2002 08:29:54 / LF
Tjudö vingård gjorde rom på sockerbetor
Åländska vin- och sprittillverkaren Peter "Bongo" Eriksson på Tjudö vingård i Finström är eld och lågor sedan han lyckats framställa rom av sockerbetsmelass.
- En sensation! Mycket större än det lagrade äppelbrännvinet, Ålvadosen, och körsbärssnapsen som jag tidigare sysslat med.
Bongo hoppas att hans mörka, "förbaskat goda" rom kan bli en produkt som gynnar hela det åländska jordbruket.
- Tänk att kunna tillverka brännvin av sockerbetor som betalas med bara 7 penni kilot till den del som skörden blir större än beräknat, säger han.
Den genuina rommen från Karibien tillverkas av melass från sockerrör. Finländska statsmonopolet Alko har tidigare försökt göra rom även av sockerbetor, men den drycken smakade inte tillräckligt bra för att gå hem bland konsumenterna. Men Bongos rom är "klockren", tycker han själv.
- Klar och fin i smaken, beskriver han.
Hemligheten är att Bongo tillverkat rommen i kopparpannor i stället för kärl av rostfritt stål som mest brukar användas när man framställer destillerade drycker. Efter bara ett drygt halvt års lagring på ekfat är Bongos mörka rom klar att avnjutas.
Tillverkningen är alltså betydligt enklare än för hans lagrade äppelbrännvin, Calvados eller Ålvados, som han själv kallar den. Den behöver lagras minst ett par tre år för att få den rätta avrundade smaken.
Hittills har Ålvadosen inte alls sålts via Alko, eftersom bolaget vill ha sin egen provision som skulle göra drycken "svindyr". Men Bongo har ändå tillverkat drygt 8.000 liter Ålvados per år. Den erbjuds åt de cirka 25.000 personer som under en säsong besöker hans vingård och säljs även på restauranger i Mariehamn samt närmare tiotalet krogar i Helsingfors.
- Nu ska jag dessutom börja leverera Ålvados också till Las Vegas och kanske även till London, berättar Bongo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab