Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.10.2002 08:30:33 / LF
Danmark sätter tryck på utvidgningsprocessen
EU:s utvidgningsprocess tog ett steg framåt då irländarna senaste lördag röstade ja till Nicefördraget. Men ännu återstår tvisten om lantbruksstöden. Frågan manglas just nu på toppmötet i Bryssel. EU:s ordförandeland Danmark vill med alla medel pressa fram en lösning.
Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, som i egenskap av EU-ordförande ska lotsa utvidgningsprocessen i hamn, utryckte efteråt en enorm lättnad över det irländska valresultatet.
Men Rasmussen fick ingen lång andhämtningspaus. Denna veckas torsdag och fredag möts EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel. Mötet är avsett att bli en sista förhandlingsrunda, där meningsskiljaktigheterna om den framtida lantbrukspolitiken ska jämkas samman till en gemensam position.
Rasmussen har ingen lätt uppgift. De femton medlemsländerna är långtifrån eniga. Utgångspunkten är EU-kommissionens förslag att under tio år stegvis lotsa in de nya länderna i EU:s stödsystem. På den punkten råder differenser.
Då EU:s utrikesministrar möttes på tisdagen, visade inget land minsta vilja att ändra uppfattning. En uppgörelse väntas i sista stund.
Rasmussen försöker driva igenom ett beslut i Bryssel. Han vill utöva ett maximalt tryck på mötet för att åstadkomma samstämmighet. I nödfall vill han förlänga mötet utöver de två dagar som står till förfogande.
- Vi har bara sju veckor till de avslutande förhandlingarna i Köpenhamn. Ordföranden och EU-kommissionen behöver nu ett mandat av statscheferna. I annat fall blir vi inte färdiga i tid, sade Rasmussen. Han tillade att mandatet kan utfärdas också fastän Tyskland och Frankrike ännu skulle gräla om lantbrukspolitiken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab