Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
28.10.2002 08:30:47 / LF
Nya GMO-regler trädde i kraft men blockaden fortsätter
Senaste vecka trädde EU:s nyaste GMO-direktiv i kraft. Bland annat skärps kraven på märkning och spårning av livsmedel eller foder som innehåller genmodifierade organismer. Men ännu saknas tecken på att EU-blockaden mot nya GMO-grödor skulle upphävas.
Sex EU-länder med Frankrike i spetsen stoppar sedan tre år varje försök att tillåta odlingen av nya GMO-grödor i hela unionen. Det s.k. moratoriet blockerar alla nya tillstånd. Argumentet är att EU:s lagstiftning inte är sträng nog för att garantera säkerheten för hälsa och miljö.
Med det nya direktivet vill EU-kommissionen ta udden av kritiken. Hälso- och konsumentskyddskommissionär David Byrne säger att direktivet fyller kraven på en fullgod säkerhet. Det finns inga hållbara argument som motiverar en blockad mot gentekniskt förändrade organismer i livsmedel.
Direktivet föreskriver krav och regler om märkning och spårning. Alla livsmedel och foderprodukter som innehåller GMO-material ska märkas. Gränsen för oavsiktlig inblandning går vid en procent.
Men direktivet betyder inte att moratoriet automatiskt upphävs. Stämningarna inom EU tyder på att blockaden fortsätter. Varken EU:s lantbruks- eller miljöministrar har kunnat enas om gränsvärdet. Ett flertal länder kräver att gränsvärdet ska sänkas till 0,5 procent. Så länge man fortsätter gräla, förblir moratoriet i kraft.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab