Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
28.10.2002 08:30:58 / LF
De stora lantbruksländerna attackerar EU
De 18 lantbruksexporterande länder som i WTO-sammanhang går under namnet Cairnsgruppen, förnyar sin kritik mot subventioner och lantbruksstöd. Gruppen kräver att EU och Japan lägger fram trovärdiga förslag till en liberalisering av agrarhandeln.
Cairnsländerna avslutade nyss ett fyradagsmöte i Santa Cruz i Bolivien. Länderna enades om ett nytt och tufft förslag som ska läggas fram i WTO-rundan. Gruppens ordförande, Australiens handelsminister Mark Vaile, inskärpte på nytt ländernas krav på en friare världshandel med lantbruksprodukter.
Vaile krävde samtidigt att EU och Japan i rask takt lägger fram trovärdiga förslag till förnyade positioner inom lantbrukshandeln. I annat fall blockeras framstegen i WTO-rundan. Cairnsländerna har stora förväntningar på den pågående rundan. De är fast beslutna att kämpa för sin sak.
Mötet i Santa Cruz gästades av USA-handelssekreteraren Robert Zoellick, som väckte uppseende genom att kräva ett slut på lantbrukets exportsubventioner. Enligt Zoellick bör tullarna avlägsnas samtidigt som nationella lantbruksstöd reduceras till fem procent av produktionen.
Förslaget är inte nytt, men kontrasterar mot Bush-administrationens nya lantbrukspolitik med kraftigt höjda subventioner.
EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler har kritiserat det amerikanska förslaget. Enligt Fischler är det ingen god utgångspunkt för en kompromiss. Han anser att USA-planen förutsätter betydligt större uppoffringar av övriga WTO-länder, än av USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab