Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
18.10.2002 / LF
Irländska farmare uppmanas rösta ja
Hela EU och dess tio kandidatländer inväntar andäktigt den irländska folkomröstningen om Nicefördraget på lördag. Den irländska bondehövdingen John Dillon rekommenderar farmarna att rösta ja till Nicefördraget som utgör grunden för EU:s utvidgning.
EU-kommissionen fruktar att irländarna ännu i sista stund ska stjälpa utvidgningen av unionen med tio östeuropeiska stater. Trots att de nyaste opinionssiffrorna signalerar ett positivt valresultat, är valutgången ingalunda säker. Senaste år var utgångspunkten den samma. På förhand såg det ut som om Nicefördragets förespråkare skulle ha varit i majoritet. Ändå utföll folkomröstningen negativt.
Hos landsbygdsbefolkningen gör fortfarande en viss misstänksamhet sig gällande, och många farmare är rädda för att kommissionens agrarreform ska ta brödet ur munnen på dem. Man har i princip ingenting emot själva östutvidgningen. För nej-sägarna handlar det mer om trots gentemot Bryssel.
Enligt EU-kommissionens ordförande Romano Prodi skulle ett förnyat irländskt nej förskjuta hela utvidgningstidtabellen. Men bakom kulisserna viskas det allt högre om en köksväg, ifall irländarna skjuter processen i sank.
Nicefördraget utgör grundstenen för EU-utvidgningen. Men enligt EU-politiker är det i värsta fall möjligt att reglera utvidgningen genom enskilda avtal med respektive kandidatländer.
Samtidigt skjuter Polens statschef Aleksander Kwasiniewski den skarpaste salvan mot irländarna:
- Röstar de emot utvidgningen slutar polackerna dricka Guinness...

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab