Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
21.10.2002 07:54:08 / LF
Mjölkkvoterna stöds av de flesta EU-länderna
EU-kommissionens fyra alternativ för den framtida mjölkmarknaden diskuterades på måndagen av lantbruksministrarna. Under mötet framgick att det nuvarande systemet har det mesta stödet. Däremot föreligger ingen kvalificerad majoritet för något av alternativen. Däremot uttryckte medlemsländerna tydligare än hittills sina preferenser för det ena eller det andra systemet.
En majoritet, d.v.s. Österrike, Belgien, Finland, Frankrike, Irland, Luxemburg och Portugal, förespråkar det första alternativet, en fortsättning på det nuvarande systemet fram till 2015. Sverige och Storbritannien vill däremot avskaffa mjölkkvoterna efter 2008.
Italien, Danmark och Holland förordar sänkta interventionspriser framom en avskaffning av kvoterna. Tyskland föreslår att de Agenda 2000-förändringar som enligt gällande beslut träder i kraft år 2005 ska tidigareläggas.
I detta skede står klart att tvåprissystemet saknar stöd hos medlemsländerna. Det skulle spara kostnader för exportstöd och konsumtionsstöd, liksom för intervention och lagerhållning. Det är emellertid oklart om tvåprissystemet är kompatibelt med WTO-bestämmelserna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab