Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
21.10.2002 07:54:18 / LF
Vattendragen kartläggs i Åboland
Egentliga Finland och Satakunda är de första regioner där miljöcentralerna, med ekonomiskt stöd av jord- och skogsbruksministeriet, kartlägger vattendrag i anslutning till odlingsmark. Målet är att få enhetliga normer över vad som klassas som diken, bäckar och andra vattendrag. Detta för att i sin tur klargöra var det räcker med en meter breda dikesrenar och var det krävs tre meter breda skyddsremsor enligt miljöstödsvillkoren.
Kartläggningen är gjord i Egentliga Finland och Satakunda, men visningen av materialet och hörandet av markägarna sker först i Egentliga Finland. För jordbrukare i Åboland finns materialet till påseende under vecka 43, d.v.s. inkommande vecka hos kommunernas landsbygdssekreterare.
- Vi hoppas få in kommentarer av jordbrukarna inom november, men det går att kommentera senare också, säger limnolog Pirkko Valpasvuo-Jaatinen vid Sydvästra Finlands miljöcentral. Hon betonar att målet med kartläggningen är att finna enhetliga normer och en gemensam åsikt kring klassningen av diken och vattendrag.
- Kartläggningen är också i jordbrukets intresse och den sker sker i samarbete mellan Sydvästra Finlands miljöcentral samt MTK i Egentliga Finland och SLC/ÅSP. För en enskild organisation vore det här en omöjlig uppgift och därför håller miljöcentralen i trådarna.
Hos ÅSP uppmanar verksamhetsledare Helena Fabritius alla berörda jordbrukare att ta del av kartläggningen och vid behov avge kommentarer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab