Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
16.10.2002 08:40:24 / Agrolink
Beredskapsplan för bekämpning av tallvedsnematoden

En effektiverad bekämpning av den farliga växtskadegöraren, tallvedsnematoden, som hotar barrträd bereds. Jord- och skogsbruksministeriet har gjort upp en krisberedskapsplan vars syfte är att försnabba de åtgärder med vilka spridningen av tallvedsnematoden hindras och förekomsten begränsas vid en eventuell nödsituation. Planen har gjorts i samarbete med Kontrollcentralen för växtproduktion, Jord- och skogsbruksproducenternas Centralförbund och Skogsindustrin rf.

Tallvedsnematoden kan komma till vårt land med importerat barrvirke. Ett fynd av denna skadegörare i våra skogar skulle sannolikt orsaka ytterst allvarliga följder för vår nationalekonomi.

Tallvedsnematoden (Bursaphelenchus xylophilus) är en mikroskopiskt liten rundmask som lever i barrträd. Förutom tallar (Pinus spp.) kan tallvedsnematoden också förekomma i granar (Picea spp.), ädelgranar (Abies spp.) och lärkträd (Larix spp.). Tallvedsnematoden klassificeras som en farlig växtskadegörare. Vid riklig förekomst orsakar den vissnesjuka i vilken träd kan dö på några månader.

Man känner med säkerhet till att tallvedsnematoden förekommer i Kanada, USA, Mexiko, Japan, Taiwan, Folkrepubliken Kina och Republiken Korea (Sydkorea). Det finns en verklig risk att tallvedsnematoden breder ut sig till Finland om varor som importeras från dessa länder packas i förpackningar av barrvirke som inte har behandlats på korrekt sätt för att förstöra tallvedsnematoden. Finlands växtkontrollmyndigheter övervakar noggrant detta barrvirke. I en del av förpackningarna har man hittat levande tallvedsnematoder. Virket som kontaminerats av tallvedsnematoden har förstörts genom bränning.

Årligen importeras till vårt land flera miljoner kubikmeter barrvirke. Enligt tullstatistiken för är 2001 importerades barrvirke till Finland i huvudsak från Ryssland, men i viss mån också från Lettland, Litauen och Estland samt från EU-länderna Tyskland, Danmark, Sverige och England. Vårt land måste också bereda sig på en situation där någon stat som exporterar barrvirke till Finland meddelar att tallvedsnematod upptäckts i landet för första gången.

Krisberedskapsplanen kan läsas på jord- och skogsbruksministeriets webbplats på adressen www.mmm.fi/el/julk/pdf/valm_manank.pdf

Närmare information lämnas av:
överinspektör Kirsi Heinonen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 4221, kirsi.heinonen@mmm.fi överinspektör Hannele Sankari, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 2427, hannele.sankari@mmm.fi


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab