Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
15.10.2002 09:01:45 / Agrolink
Trålfisket begränsas för att trygga tillgången på

Jord- och skogsbruksministeriet begränsar trålfisket på Finska viken och Egentliga Östersjön från den 11 oktober. Dessutom byter ministeriet strömmingsfiskekvot med Sverige. Kvotbytet och begränsningen syftar till att trygga tillgången på färsk strömming och strömmingsprodukter på livsmedelsmarknaden fram till årets slut och säkra att fiskeverksamheten endast begränsas till den del det är nödvändigt.

Trålfisket begränsas på Finska viken, Egentliga Östersjön och Skärgårdshavet söder om 60°30´N breddgraden. Fiskebegränsningen gäller 84 timmar i veckan, från fredag kväll klockan 20 till tisdag morgon klockan 8, från den 11 oktober till den 26 november. De nya begränsningarna utjämnar den samlade fångsten av vassbuk under resten av året och på så sätt undviks att kvoten fylls för tidigt samt garanteras att strömmingsfisket inte förhindras.

Finlands vassbuksfångst fiskas i oktober–december till mer än 90 procent på begränsningsområdet. Vassbuk fås genom riktat fiske och som bifångst vid strömmingsfiske. Mängden bifångst är liten vid trålfisket på Bottenviken, men större på Norra Östersjön och Finska viken. Då vassbukskvoten är fylld får man inte längre fiska strömming om man vid den får vassbuk som bifångst.

Över 85 procent av Finlands strömmingskvot inom regleringsområde MU3 (Bottenviken, Skärgårdshavet, Norra Östersjön) hade använts i slutet av september. Av Egentliga Östersjöns och Finska vikens strömmingskvot har cirka 60 procent och av vassbukskvoten knappt 80 procent använts. Användningsgraden av vår torskkvot är cirka 60 procent. Finlands strömmingskvot på MU3-området och framför allt vassbukskvoten fylls trots tidigare begränsningar under november om fisket inte begränsas.

Ministeriet underlättar situationen genom att byta fiskekvoter med Sverige. Vid bytet som gjordes den 1 oktober fick Finland av Sverige en tilläggskvot för strömming på 3 000 ton för MU3-området och gav 1 500 ton strömming av sin kvot på Finska viken och Egentliga Östersjön åt Sverige. Om vår torskkvot inte används i full utsträckning ger Finland Sverige en torskkvot på 100–150 ton. Bytet är möjligt eftersom den sammanlagda fångsten fram till slutet av september visar att finländska fiskefartyg inte fiskar hela vår strömmingskvot på Finska viken och Egentliga Östersjön.

Trålfisket på Bottenviken kan fortsätta i oktober utan begränsningar. Man följer dock upp den aktuella situationen inom fisket och den sammanlagda fångsten. Utgående från denna information fattas beslut om tilläggsbegränsningar av trålfisket av strömming och vassbuk som eventuellt behövs på detta område under slutet av året.

Närmare information lämnas av:
fiskeriråd Markku Aro, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 53361, fiskeriöverinspektör Orian Bondestam, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52902


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab