Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
14.10.2002 08:36:02 / LF
Skogsexporten ökar något i år
Finlands export av sågvirke och papper ökar i år, men mycket sakta. Trots det minskar skogsexportens värde på grund av sjunkande exportpriser, antar Pellervo Ekonomiska Forskningsinstitut, PTT, i en färsk prognos. En tydligare konjunktursvängning inom skogssektorn förväntas först nästa år, om det då sker förändringar i världsekonomin.
Virkeshandeln har återhämtat sig under det gångna året. Den är nu nästan uppe i tidigare rekord och takten torde hålla i sig ännu nästa år. Samtidigt stiger virkespriserna sakta. År 2003 förutspås att den exporterade mängden papper ökar med några procent. Också priserna väntas stiga något enligt PTT:s prognos.
Produktionen av sågvirke har varit livlig under hela året. Produktionen och exporten av sågvara torde rentav öka något under detta år och nästa år enligt PTT. Inom exporten sker ökningen främst utanför euroområdet och på marknaderna utanför Europa.
Produktionen har även ökat på andra håll i Nordeuropa, särskilt i Sverige. Konkurrensen på sågvarumarknaden kommer inte heller att lätta vilket i sin tur bromsar upp en höjning av virkets exportpris.
Virkeshandeln blev märkbart livligare i somras och den livliga virkeshandeln har fortsatt under början av hösten. PTT uppskattar att virkeshandeln i år kommer att öka med över en fjärdedel jämfört med senaste år.
Efterfrågan på virke stimulerar till en liten tillväxt inom skogsindustrins produktion och till en minskning av skogsindustrins förråd av rotvirke.
Orsaker till det stora utbudet är förra årets stormskador, det sänkta grovlekskravet för tallfiberved och att tidpunkten för övergång till det nya beskattningssystemet nalkas.
PTT förutspår att medelpriset på råvirke i år kommer att stiga med ett par procent och nästa år med två till tre procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab