Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
14.10.2002 08:36:13 / LF
Jordbrukets företagarinkomst ökar, medan mjölk- och köttpriserna sjunker
Det ökade utbudet av mjölk och svinkött leder till att prisnivån inom EU sjunker i år. Trots att detta försämrar exportpriserna på finländska livsmedel, kommer livsmedelsindustrins lönsamhet att hållas på en rätt bra nivå. Jordbrukets produktionsvolym ökar och de totala kostnaderna håller sig på tidigare nivå, vilket framgår av en prognos som Pellervo Ekonomiska Forskningsinstitut, PTT, har publicerat.
PTT förutspår att lantbrukets företagarinkomst i år kommer att stiga med omkring 5 procent. Under år 2003 kommer jordbruksproduktionen att öka ytterligare, medan företagarinkomsten kommer att sjunka med knappt 6 procent.
Effekterna av kommissionens förslag till halvtidsöversyn kommer enligt PTT att bli lindrigare i Finland är i andra EU-länder, eftersom CAP-stödens betydelse är mindre hos oss än i de övriga EU-länderna.
Den totala skörden av spannmål i världen blir på grund av torkan i Nordamerika och Australien mindre än väntat. Spannmålsförråden kommer att krympa med nära 20 procent till den lägsta nivån på över 20 år. Världsmarknadspriserna på spannmål kommer att stiga, men fortfarande strömmar billigt fodervete in i EU från öst.
EU:s mjölkmarknad kom senaste vår i obalans på grund av ett ökat utbud och minskad efterfrågan. Interventionslagren av smör och mjölkpulver svällde snabbt ut till den högsta nivån på 12 år och producentpriserna på mjölk har sjunkit i nästan alla EU-länder. Tecken på att mjölkmarknaden återhämtar sig finns ändå nu i luften.
Producentpriset på svinkött i EU har på grund av ökat utbud nu sjunkit från senaste års toppnivå. Medelpriset under år 2002 torde bli nästan 20 procent lägre än priset år 2001.
Under våren 2003 kommer marknadssituationen att förbättras och priskurvan kommer sannolikt åter att vända uppåt. Nötköttsmarknaden återhämtar sig långsamt efter det senaste årets djursjukdomskriser.
Konjunkturerna för livsmedelsindustrin i år är enligt PTT:s bedömning tillfredsställande. Branschens omsättning ökar med cirka 4 procent, eftersom både försäljningsintäkterna från hemlandet och exporten ökar. Vad det gäller mejeriprodukter och svinkött har den stramare internationella marknadssituationen pressat ner exportpriserna.
Den goda situationen på marknaden i Ryssland ökar däremot värdet på vår livsmedelsexport. Produktionen uppskattas öka med 1-2 procent både i år och nästa år. PTT tror att lönsamheten inom livsmedelsindustrin kommer också att hållas på en tillfredsställande nivå, trots merkostnaderna på grund av de försiktighetsåtgärderna mot BSE och den hårdnande konkurrensen i minuthandelsledet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab