Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
11.10.2002 / LF
Odling av industrihampa kan inte förbjudas
Odling av så kallad industrihampa kan inte förbjudas i Sverige. Det anser generaladvokaten vid EU:s domstol i ett beslutsunderlag för domstolen, uppger den svenska nyhetsbyrån TT.
Industrihampa omfattas av EU:s jordbruksförordning om marknaden för lin och hampa som odlas för fiberproduktion, och kan inte förbjudas av vare sig hälso- eller narkotikaskäl. Det beslutet föreslog på tisdagen generaladvokat Christine Stix-Hackl att EU:s domstol ska fatta.
Målet är ett så kallat förhandsavgörande i domstolen. Bonden Ulf Hammarsten i Laholm sådde sommaren 2001 ett hektar med industrihampa. Polisen tog skörden i beslag, och Hammarsten åtalades vid Halmstads tingsrätt för narkotikabrott.
Stix-Hackl skriver i utredningen att varken allmänna narkotikakonventioner eller FN:s konvention mot olaglig handel med narkotika är tillämplig i fallet. Inte heller godtas Sveriges argument att förbudet kan motiveras av hälsoskäl. Sådan hänsyn är redan tagen i EU-förordningen.
Med all sannolikhet följer domstolen i sitt utlåtande generaladvokatens förslag. Konsekvenserna för processen i Halmstads tingsrätt är dock inte fullt klart.
För att hampa ska klassas som industrihampa måste halten den narkotiska substansen THC understiga 0,3 procent, vilket gör växten värdelös som berusningsmedel. Växten odlas för dess fibrer och olja. Beslutet innebär inte att den cannabis som röks i missbrukskretsar blir tillåten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab