Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
14.10.2002 08:36:43 / LF
Mjölkindustrin expanderar över gränserna
Den starka koncentrationen inom mjölkindustrin ser ut att bromsas upp något. Men samtidigt söker mjölkkoncernerna tillväxt över landsgränserna. Det framgick på den internationella mjölkkongressen Congrilait i Paris.
EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler konstaterade i egenskap av gästtalare att att internationaliseringen av mjölksektorn är ett faktum som inte går att ignorera. Nu gäller det för Europa att rikta sig efter denna utveckling och göra det bästa av situationen.
Fischler tog upp frågan om mjölkkvoterna. Han konstaterade att kommissionen fick ett mandat av EU-toppmötet i Berlin att fundera på vad som ska hända med mjölkkvoterna efter 2008. Fischler frågade sig om inte en reform av mjölksektorn trots allt borde börja diskuteras, för att ge EU bättre förutsättningar att ta vara på de möjligheter världsmarknaden har att erbjuda.
Bollen ligger hos medlemsländerna, menade Fischler. EU har beredskap att reagera om de visar tecken på att tänka om. Men EU kan också vänta, också om man i något skede måste väga kostnader och fördelar av en vänta-och-se-attityd mot bakgrunden av utvecklingen ute i världen.
Fischler tog också upp EU-utvidgningen. Han noterade att mjölksektorn är en känslig punkt i processen. EU har föreslagit att de nya medlemsländernas mjölkkvoter ska basera sig på medelproduktionen under åren 1997-99.
Han medgav att länderna inte är särskilt nöjda med systemet, men konstaterade att något annat inte är möjligt. Det går inte att beräkna kvoter på basen av en produktionspotential. Detta vore motsägelsefullt, då kvoter är ett instrument som ska begränsa och inte öka produktionspotentialen.
Den internationella mjölkkongressen i Paris samlade 2.000 fackmän från 80 länder för att under fyra dagar diskutera det nyaste inom mjölkproduktionen. Kongressen arrangeras vart fjärde år av den internationella mejeriorganisationen IDF.
Vid kongressen fastställdes att mjölkproduktionen fortsätter att öka i världen. Samtidigt sjunker mjölkpriset, vilket förefaller vara ett globalt fenomen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab