Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
14.10.2002 08:37:04 / LF
Kommissionen vill ta in tio länder i EU
På onsdagen offentliggjorde EU-kommissionen sin rapport om den förestående utvidgningen av unionen. Som väntat anses tio kandidatländer vara mogna för ett medlemskap. De väntas träda in år 2004, men kommissionen lägger för säkerhets skull ännu inte fast något datum.
De nya länderna är Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Malta och Cypern. Kommissionen varnar emellertid länderna för att nu låta sig invaggas i falsk säkerhet. De får inte slappna av med sina förberedelser för det kommande medlemskapet.
I vilket fall som helst har EU-kommissionen fattat sitt viktigaste beslut hittills. Nästan 75 miljoner människor blir nya EU-medborgare. Unionens gränser förskjuts samtidigt österut till Ukraina, Ryssland och Balkan.
Kommissionen kommer nu att utöva ett intensivt tryck på de nya medlemsländerna för att hålla dem på vägen. För lantbrukets del är det Polen som bereder mest bekymmer. Polackernas framsteg inom sektorn livsmedelssäkerhet har inte skett i den takt regeringen har lovat. Dessutom måste privatiseringen inom lantbruket föras vidare. Korruptionen är ännu ett problem.
Polen bereder också problem med sina gamla stålverk och statssubventioner. Enligt EU-kommissionär Günter Verheugen riskerar tiden att bli knapp på dessa punkter.
Utvidgningsförhandlingarna ska enligt tidtabellen avslutas i december i Köpenhamn. Före det ska ännu flera viktiga förhandlingskapitel avslutas. Dessutom måste de gamla EU-länderna enas om en gemensam position för lantbrukspolitiken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab