Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
9.10.2002 08:28:47 / Agrolink
Antalet jakttillstånd på varg, utter och lodjur

Jord- och skogsbruksministeriet fastställde 25.9.2002 de övre gränserna för antalet jakttillstånd för vissa villebråd som viltvårdsdistrikten beviljar för jaktåret 1.8.2002–31.7.2003.

Beslutet garanterar att ifrågavarande arter jagas enligt principen för hållbar jakt som avses i jaktlagen samt enligt Europeiska unionens miljödirektiv. Beslutet gäller tillståndspliktig jakt på varg, utter och lodjur. Viltvårdsdistrikten beviljar jakttillstånden.

Jord- och skogsbruksministeriet har fastställt maximiantalet jakttillstånd för varg som beviljas inom renskötselområdet utgående från jaktförordningen. Kajanalands viltvårdsdistrikt kan bevilja tillstånd för jakt på tre vargar, Uleåborgs viltvårdsdistrikt för två vargar och Lapplands viltvårdsdistrikt för två vargar.

Utanför renskötselområdet tillåter jord- och skogsbruksministeriet att jakttillstånd beviljas endast i syfte att förhindra skador inom Kajanalands, Norra Karelens och Kymmene viltvårdsdistrikt i kommuner som ligger vid landets östgräns. I Kajanalands och Kymmene viltvårdsdistrikt tillåter ministeriet jakt på högst två vargar och i Norra Karelens viltvårdsdistrikt på högst tre vargar.

Jord- och skogsbruksministeriet tillåter enligt tidigare praxis utterjakt endast för att förhindra särskilt betydande skada för fisk- eller kräftuppfödning i odlingsbassänger. Förra jaktsäsongen fälldes 12 uttrar.

Jord- och skogsbruksministeriet tillåter att högst 47 lodjur fälls i hela landet. Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet har uppskattat att lostammen i hela landet före jaktsäsongen uppgår till minst 870 lodjur och att ett hållbart jaktantal är 103 lodjur. Inom renskötselområdet i Kajanalands, Lapplands och Uleåborgs viltvårdsdistrikt samt inom Södra Tavastlands, Österbottens, Svenska Österbottens och Nylands viltvårdsdistrikt får endast djur som orsakar skada jagas. I fjol tilläts jakt på 85 lodjur och 58 djur fälldes.

Jord- och skogsbruksministeriet fattar senare beslut om vårjakten på sjöfågel.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab