Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
7.10.2002 08:21:26 / LF
EU-inspektörer kanske ges rätt att göra husrannsakan hos bönder
Inspektörer som granskar att reglerna i anslutning till EU:s jordbrukspolitik följs kan få rätt att göra husrannsakan. Det här blir verklighet om två lagförslag som lämnades till riksdagen senaste vecka träder i kraft som sådana.
Enligt lagförslagen skulle inspektörer få rätt att göra inspektion även i bostadshus om det finns skäl att misstänka brott mot EU:s jordbrukspolitik. I förslaget till lagtext står inte närmare definierat hur allvarligt brottet mot EU:s jordbrukspolitik, i praktiken stödreglerna, måste vara för att man skall få göra husesyn.
Enligt lagförslaget skulle en stödgranskare alltså få gå in i människors bostäder för att utreda stödfusk utan separat tillstånd för husrannsakan, vilket krävs i dagens läge.
Lagförslaget remitterades vid den första behandlingen i riksdagen senaste vecka till jord- och skogsbruksutskottet. Enligt riksdagsman Ola Rosendahl som är suppleant i jord- och skogsbruksutskottet har utskottet i sin tur begärt ett utlåtande av grundlagsutskottet för att få en uppfattning om lagförslaget är förenligt med grundlagen.
Enligt Ola Rosendahl är riksdagen nog medveten om problemen med lagförslaget och jord- och skogsbruksutskottet kommer att precisera lagförslaget utgående från vad grundlagsutskottet säger. Även producentorganisationerna kommer troligtvis att höras i jord- och skogsutskottet.
- Redan i dagens läge har man möjlighet att göra husrannsakan med poliseskort om det behövs. Den nya lagen får absolut inte leda till att man automatiskt får trava in i folks hem för att göra inspektioner, menar Rosendahl.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab