Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
7.10.2002 08:21:36 / LF
Fall av Maedi-Visna i Kauhajokitrakten
I samband med en baggauktion nyligen har ett fall av sjukdomen Maedi-Visna hittats hos ett får i Kauhajokitrakten. Det smittade fåret har avlivats. Den drabbade farmen har inte sålt avkommor från det smittade fåret.
Alla prov som tagits på farmens besättning och på andra farmer som den handlat djur med har hittills gett negativt resultat. Det finns alltså goda chanser att sjukdomen isolerats. Fallet har lett till att hundratals prov måste tas.
Den drabbade farmen kommer att lida betydliga ekonomiska förluster. Det kan ta lång tid innan den får sin status tillbaka som fri från Maedi-Visna. Även andra farmer som har sålt djur till eller köpt djur av farmen har tills vidare förbjudits att sälja levande djur.
Det var 1996, som det förra fallet av Maedi-Visna hos får konstaterades i Finland. Under 2001 hittade man virus hos en get. Hos getter brukar sjukdomen kallas CAE.
Maedi-Visna eller egentligen Maedi och Visna är virussjukdomar som långsamt framskrider hos vuxna får. Visna förekommer mer sällan än Maedi, men det händer att samma djur drabbas av båda. Maedi förorsakar gradvis framskridande lunginflammation och Visna gradvis framskridande hjärnhinneinflammation. Ett får som smittats kan inte tillfriskna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab