Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
7.10.2002 08:21:51 / LF
Uppsamlingen av kadaver utvidgas
Uppsamlingssystemet för djur som dött på gårdarna utvidgades i början av oktober. Tidigare har nötkreatur som är äldre än 20 månader samt får och getter som är äldre än 12 månader hört till uppsamlingssystemet, inom ett begränsat område. Nu utvidgas området till att omfatta största delen av Finland. Uppsamlingen kommer även att utvidgas för att gälla alla nötkreatur som är äldre än 12 månader.
Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel, EELA, har gjort ett avtal om hur uppsamlingen skall organiseras med Honkajoki Oy. Meningen med uppsamlingen är att alla djurrester skall omhändertas och destrueras på rätt sätt. Dessutom tas prover för TSE-analyser.
Det är bara områden med en låg djurtäthet som lämnas utanför uppsamlingssystemet, i praktiken kommer Lapplands län och vissa kommuner i Uleåborgs län att lämnas utanför systemet.
Djurägaren kan under vardagar beställa en uppsamlingsbil mellan klockan 8:00 och 18:00 på telefonnumret 0400-365 412. Numret betjänar både på finska och svenska. Uppsamlingsbilen kommer till gården inom tre vardagar efter beställningen.
Djurägaren måste själv föra ut kadavret från djurstallarna till lastplatsen, samt ta hand om lastningen av kadavret i uppsamlingsbilen. Lyfthöjden vid lastningen är minst 2,2 meter. Chauffören antecknar djurets dödsorsak och eventuella sjukdomssymptom på en blankett i samband med att kadavret hämtas från gården.
Uppsamlingsbilen har desinficeringsutrustning, så att hjulen och andra eventuellt kontaminerade delar av bilen kan desinficeras innan den åker till nästa gård. Den egentliga desinficeringen sker i samband med att bilen töms vid destruktionsanläggningen.
Av nötkreatur, får och getter tas TSE-prover innan kroppen destrueras, vilket gör att staten betalar en del av uppsamlingskostnaderna för dessa djur. Svin och övriga husdjur samlas in inom vissa områden. Mera information om insamlingen av dessa djur fås från Honkajoki Oy.
Det pris som producenterna betalar för uppsamlingen och destruktionen av över 12 månader gamla nötkreatur är 33,64 euro per djur. Uppsamlingen av får och getter är gratis för producenterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab