Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
7.10.2002 08:22:26 / LF
Missnöje på Åland med mejeriets mjölklikvider
Bland åländska mjölkproducenter finns ett pyrande missnöje med det åländska mejeriet, som betalar mindre för mjölken än medelpriset i hela landet, samtidigt som producentkostnaderna på Åland är högre.
- Också vi har högre omkostnader än mejerier på fastlandet beträffande exempelvis el, vatten och bränsle. Dessutom betalar vi mer för leverantörstjänster än många fastländska mejerier, som dragit ner dessa utgifter till ett minimum, förklarar ÅCA:s VD Håkan Lundberg.
Vid en rundringning till åländska mjölkproducenter är det dock svårt att få någon att öppet träda fram med kritik. Flera anser sig för dåligt insatta för att kunna göra korrekta jämförelser.
Ålands Producentförbunds VD Henry Lindström har noterat att ÅCA:s likvider "diskuterats mycket i mjölkkretsar". Enligt Lindström har många av de mejerier som betalar mera för mjölken specialiserat sig på någon enda produkt, medan ÅCA tillverkar både mjölk, smör och ost.
- Men vi på Åland skulle vara väldigt sårbara om mejeriet bara riktade in sig på en enda produkt.
ÅCA:s VD Håkan Lundberg påpekar att ÅCA under 2001 för leverantörstjänster som seminering, prenumerationer på facktidningar och annat betalade så mycket att det utslaget på mjölkpriset skulle ha inneburit 6,4 penni mer per liter.
- Dessutom betalade vi en högre ränta på andelskapitalet än många andra mejerier. Räknar man med alla dessa extraförmåner placerar sig ÅCA säkert någonstans i mitten vad gäller leverantörspriserna.
Småskaligheten på Åland gör det enligt Lundberg omöjligt att komma upp till samma höga mjölkpriser som de mejerier som betalar bäst i landet.
- Vi har under de fem senaste åren dessutom satsat 16 miljoner på att både hålla mejeriet i skick och utveckla det inför framtiden med bland annat vår nya ostmogningshall. Kortsiktigt kunde vi alltså ha betalat högre likvider, men om man inte investerar så skulle det förr eller senare bli slut med mejeriet, säger Lundberg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab