Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
7.10.2002 08:22:36 / LF
Rekordmånga studerar lantbruk
Antalet elever vid lantbruksskolorna i Svenskfinland har ökat rejält de senaste åren. Antalet studerande har stigit på alla utbildningsnivåer och i alla skolor. Ökningen antas bero på en ökad framtidstro på jordbruksnäringen.
Vid Svenska yrkesinstitutet i Vasa finns det nu totalt 67 studerande på lantbrukslinjen. Carina Mattson, som är kvalitetschef på Svenska yrkesinstitutet tror att ökningen av elevantalet delvis beror på bättre marknadsföring av utbildningen. En annan viktig faktor är att man allmänt har en mera positiv syn på framtiden för jordbruket än för några år sedan, vilket gör att allt fler vågar satsa på en utbildning inom lantbrukssektorn.
Även på Lannäslunds skolor i Jakobstad märker man att det finns en framtidstro inom jordbrukssektorn.
- I norra Svenskösterbotten har vi faktiskt hela tiden haft en ganska positiv stämning. De elever som nu studerar på Lannäslund är väldigt motiverade, berättar Rune Dahl som är lektor på skolan.
Lannäslund har totalt 77 lantbruksstuderande. Dessutom har skolan runt 20 vuxenstuderande i ett årskurslöst utbildningsprogram.
I år är det första året som grundutbildningen på lantbrukssidan inom Yrkesinstitutet Sydväst helt är koncentrerad till Brusaby i Kimito. På förhand fanns en del farhågor om att elevtillströmningen från Nyland skulle bli dålig. Farhågorna har inte besannats och linjeledare Rolf Nybondas kan stoltsera med att alla 16 nybörjarplatser på lantbrukslinjen för första gången på länge är fyllda.
Förutom eleverna på lantbrukslinjen finns det också 8 elever på djurskötarlinjens första årskurs och 22 elever som inleder sina studier på hästskötarutbildningen.
Vid Ålands Naturbruksskola har man i år totalt 10 nya elever, varav 3 studerar lantbruk och 7 hästskötsel. Förutom dessa elever finns det även 10 vuxenstuderande som genomgår ett ettårigt utbildningsprogram inom lantbruk och trädgårdsskötsel. Senaste år var det ingen alls som började grundutbildningen vid skolan.
Yrkeshögskolan Sydväst utbildar agrologer med yrkeshögskolexamen i Åbo. Denna höst har 28 studerande påbörjat sin utbildning vid "Skuffis". Enligt Lars Fridefors som är programchef för lantbruksutbildningen vid Sydväst har populariteten ökat för utbildningen under de senaste åren.
Totalt inledde 9 svenskspråkiga sina studier vid agrikulturforstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet, varav två med inriktning på lantbruk. Ifjol påbörjade inga svenskspråkiga studerande agronomutbildningen.
Som helhet steg antalet sökande till fakulteten med 34 procent jämfört med senaste år. Även antalet svenskspråkiga sökande steg, men de hade svårt att klara sig i den ökade konkurrensen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab