Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
3.10.2002 10:03:13 / Agrolink
Lantbrukets producentpriser sjönk under maj-juni

Enligt beräkningar gjorda av Tilastokeskus sjönk lantbrukets producentpriser med 1,4 procent under andra kvartalet jämfört med föregående år. Räknar man bort skinnprodukter steg dock producentpriserna med 0,3 procent.

Största sänkningen finns inom pälsproduktion som sjönk med 12 procent, slaktdjur som sjönk med 5,5 procent och spannmål som sjönk med 5,5 procent. Mjölken steg med 4,9 procent och ägg steg med hela 21 procent.

Lantbrukets produktionsmedel steg under samma tid med 0,2 procent.

Prognos för hela året.
Producentpriserna beräknas sjunka med i medeltal 1,1 procent för hela året, jämfört med föregående år.  Prognosen för hela året är att pälsproduktion sjunker med 15 procent och slaktdjurspriserna sjunker med över 6 procent, jämfört med föregående år. Prognosen för hela året är att mjölk stiger med 2,2 procent och ägg stiger med 13,3 procent. Nötköttet väntas sjunka med 6,6 procent och svinkött 8,4 procent jämfört med föregående år. Priset på spannmål väntas sjunka med 3,6 procent medan priset på sockerbetor och grönsaker väntas stiga med 1,2 procent.

Produktionsmedlen väntas stiga med i medeltal 0,3 procent jämfört med föregående år. Maskiner och inventarier väntas stiga med 3 procent, och byggnadsmaterial med 2 procent, medan förnödenheter väntas sjunka med 0, 4 procent, beroende på lägre priser på bränsle och handelsgödsel. Priset på foder beräknas stiga med 0,5 procent.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab