Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
17.8.2018 / Landsbygdens Folk
SLC:
God djuromsorg ska synas i priset

– De finländska husdjursproducenterna vill även i framtiden jobba för en framstående djuromsorg. Vi måste kunna erbjuda mervärden som konsumenterna är intresserade av och beredda att betala för. För att i praktiken kunna trygga välmående djur måste djurens välfärd förenas med en stärkt konkurrenskraft och lönsamhet. Nu bör även handeln och konsumenterna delta i talkot för högre djuromsorg, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.
SLC välkomnar att lagförslaget om den förnyade lagen om djurs välbefinnande ges till riksdagen genast i början av hösten. De senaste årens osäkerhet, då förnyelsen av djurskyddslagstiftningen har beretts, har för husdjursproducenterna inneburit osäkerhet om framtidens krav och inverkat negativt på intresset för investeringar.
– Husdjursproduktionen kräver långsiktiga investeringar och då krävs det att lagstiftningen är förutsägbar, fastslår Tomas Långgård, som är sakkunnig i slaktdjursfrågor i SLC:S styrelse.

Frivilliga åtgärder att föredra

De förändringar som regeringen nu aviserar i förslaget till ny lag om djurs välbefinnande bör enligt SLC bygga på fler frivilliga åtgärder än tvång.
– SLC ställer sig positivt till att man i den nya lagstiftningen främjar fri grisning via frivilliga åtgärder. Kravet på 90 dagars bete inom mjölkproduktionen är tyvärr svårt att genomföra i praktiken, säger Nylund.
SLC vill överlag se en utveckling där skärpningar gällande djurs välbefinnande sker genom EU-lagstiftning för att undvika att den finländska produktionens konkurrenskraft ytterligare försämras jämfört med övriga Europa.
Finländskt även i offentliga måltider
Producentorganisation anser även att man inom offentliga upphandlingar framöver måste kräva att alla upphandlade produkter uppfyller samma krav som Finlands lagstiftning ställer på inhemska producenter.
– Det är skenheligt att det offentliga med ena handen ställer strikta krav på djurhållningen men med andra handen via upphandlingar köper in exempelvis billiga kött- och mjölkprodukter som inte lever upp till våra finländska mått på djurvälfärd, påpekar Nylund.
De nordiska länderna med bl.a. Finland i täten använder överlag minst antibiotika i världen i djurhållningen. I en tid med ökande antibiotikaresistens som ett växande globalt problem måste Finland och övriga Norden fortsätta visa vägen för ansvarsfull produktion.
– Konsumerar du motsvarande mängd spanskt griskött som den genomsnittliga årskonsumtionen av finländskt griskött får du i dig två antibiotikakurer på köpet. Genom att välja kött från finländska djur slipper konsumenter oroa sig för att få i sig onödig antibiotika. Det tycker vi att är ansvarsfullt och hållbart, säger Tomas Långgård.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab