Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
6.7.2018 / Landsbygdens Folk
Minister Leppä vill ha bättre handling av handeln
Regeringen har en hel del på gång för att trygga lantbruket, om man får tro ministern. Framför allt hoppas han på den planerade livsmedelsmarknadslagen som skall ge odlarna mera råg i ryggen vid umgänget med handeln och andra inköpare.
- Livsmedelskedjan är snedvriden, handeln har en alldeles överlägsen förhandlingsposition, det kan man inte förneka, sa lantbruksministern.
- Det är viktigt att transaktionerna i kedjan är förmånliga för alla, men nu har odlarna en sämre position. Vi tror att livsmedelsmarknadens ombudsman skall kunna förbättra läget.
Regeringen har fått in remissvaren på livsmedelsmarknadslagen som skall garantera odlarna skriftliga leveransavtal och uppfyllandet av vissa minimivillkor, som ombudsmannen skall övervaka. Enligt ministern skall man gå in för ”reiluuttaminen” , ungefär ”rejäl boost”, en anspelning på Prismakedjans ”halpuuttaminen”, förbilligandet. - Sådan lagstiftning finns redan i flera EU-länder och EU-kommissionen planerar ett direktiv med likartat innehåll, det ligger väl i linje med vår strävan, säger ministern.
Lagen skall träda i kraft 2019.
I sitt tal och framför allt i en intervju vid Maaseudun Tulevaisuus bås på onsdagsförmiddagen försäkrade Leppä att regeringen har energi och vilja att jobba vidare för lantbrukets väl, trots motgångarna med vård- och landskapsreformen. Livsmedelslagen kommer att kräva mera synliga ursprungsbeteckningar på livsmedel, också vid matserveringar.
- Det är en fråga som intresserar inte bara odlare utan också konsumenter, påpekade Leppä.
Regeringen kommer att förverkliga skattefriheten för försäkringsavgifter som ett led i att förbättra lantbrukets riskhanteringsförmåga. Energiskatten kommer att returneras i september som utlovat.
Men att de nya landskapen nu fördröjs är mycket olyckligt för landsbygden, säger Leppä.
- Det enda råd jag kan ge är att man skall fortsätta med förberedelserna och få allt i skick.
 
Från ord till handling
Inom livsmedelskedjan finns det goda intentioner, tror ministern. Enligt honom var stämningen god vid det möte som ordnades för kedjans aktörer strax före midsommar.
- Också handeln har bekänt sig till många goda mål. Men nu är det dags att gå från ord till handling.
Jord- och skogsbruksministeriet har gett bergsrådet Reijo Karhinen i uppdrag att utreda hur man kunde förbättra lantbrukets lönsamhet.
- Det skall inte bli en diger lunta, utan några konkreta och kärnfulla förslag, säger Jari Leppä. Enligt ministern har diskussionerna hittills med Karhinen varit lovande i det avseendet. Karhinens utredning skall presenteras inom 2018.
En tidigare enmansutredning förutspådde att lantbrukens antal skulle fortsätta sjunka drastiskt. Leppä ville på onsdagen inte precisera hur långt strukturrationaliseringen skall få gå - utom att den inte skall få gå lika långt som i Sverige.
- De reagerade inte i tid, och nu måste de ta några steg tillbaka. Vi skall inte låta vår självförsörjningsgrad sjunka lika lågt.
 
Odlarnas ansvar
Men det är inte bara handeln som skall skärpa sig. Leppä påpekade att odlarna själva äger en stor del av livsmedelsindustrin - ”många väldigt fina företag”.
- Men fungerar de här företagen så att de verkligen maximerar producentpriserna? Om inte, så måste man göra förändringar. Var och en som har inflytande i de här företagen skall fundera över hur.
I alla fall skall de finländska odlarna och företagen ha hög svansföring ifråga om kvaliteten. Leppä upprepade det finländska lantbrukets styrka: ren natur, låga doser bekämpningsmedel och antibiotika, ingen salmonella och så vidare.
- Finland är alldeles i en klass för sig, andra länder kommer långt efter. Det borde också synas i odlarnas utkomst.
Odlarna skall också ständigt utveckla sig själva och sina gårdar. En stor mässa som Okra erbjuder fina möjligheter till att snappa upp nya metoder och ny teknik som utvecklar gården, påpekade mässan.
- Det är också viktigt att man delar med sig av sin kunskap till andra. På det sättet klarar sig alla bättre, ingen sämre.
 
Mathias Luther
luther@infopr.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab