Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
6.7.2018 / Landsbygdens Folk
ÅPF vill ha skyddsjakt även på fridlysta fåglar
Det skriver ÅPF:s vd Henry Lindström som svar på landskapsregeringens begäran om utlåtande angående hanteringen av de skördeskador på grund av fridlysta fåglar.
ÅPF konstaterar att de fridlysta fåglarna ökar i omfattning och lokalt orsakar stora skador på odlingar. Många odlare har därför vidtagit förebyggande åtgärder, som dock endast tillfälligt skrämmer bort fåglarna.
ÅPF anser också att den promemoria som landskapsregeringens arbetsgrupp om tagit fram om skördeskadorna ”saknar dom väsentliga bitarna som berör problem vid ökande antal fåglar och ersättning för skador”.
Enligt ÅPF är det nödvändigt att tillåta skyddsjakt åtminstone på tranor, men även på andra arter där antalet fåglar orsakar stora skador.
- Det skulle vara viktigt att man så snabbt som möjligt tar beslut som möjliggör att man åtminstone på prov kunde tillåta skyddsjakt på särskilda områden, skriver Lindström.

Inte rimligt hänvisa till ogynnsamt väder
Åands Producentförbund anser dessutom att det inte alls är relevant att hänvisa till beräkningsmetoder för skördeskador orsakade av ogynnsamma väderförhållanden. Detta eftersom det är ett ganska litet antal odlare som drabbas av skador och landskapsregeringen inte har inrättat några särskilda skyddsområden.
- Det är inte rimligt att några enskilda odlare skall bära kostnader för detta, betonar Lindström och avslutar sammanfattningsvis med kravet att skyddsjakt bör tillåtas och full ersättning betalas för drabbade odlingar. - RLW

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab