Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
25.5.2018 / Landsbygdens Folk
Snart dags att bekämpa
ogräs i sockerbetor

Det finns dock stora regionala skillnader gällande tidpunkten för sådd. Uppkomsten har överlag varit exceptionellt snabb tack vare det varma vädret. På vissa platser har plantorna kommit upp till ytan på en vecka, ställvis till och med på fem dagar. Ogräsen har också haft en snabb uppkomst, vilket betyder att den första ogräsbesprutningen börjar vara aktuell på de skiften som såddes i början av maj.
Det finns stora regionala skillnader i förra veckans nederbördsmängder. I kusttrakterna var nederbörden ändå liten och enligt väderprognosen utlovas inte regn under nästa vecka. Sockerbetsforskningscentralen SJT rekommenderar därför besprutningsprogram som lämpar sig för varmt och torrt väder, som till exempel Safari-programmet.
Vid varmt väder är också risken stor för angrepp av bladlöss och skinn-
baggar. Märkbara mängder bladlöss har redan observerats i en del betfält. Det är viktigt att man är ute i fält och försöker observera bladlöss direkt vid uppkomst. Bekämpningströskeln för bekämpning av bladlöss är om lössen ätit åtminstone det ena hjärtbladet i sin helhet eller om förekomsten är minst en bladlus per planta.
För skinnbaggar finns ingen bekämpningströskel men det lönar sig att hålla koll på riskområden, till exempel vid gräsbevuxna åkerkanter eller åkerholmar. Besprutningen kan göras baserat på observationer eller i samband med första ogräsbekämpningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab