Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
25.5.2018 / Landsbygdens Folk
EU förhandlar om partnerskap

med Australien och Nya Zeeland

Mandatet ger kommissionen rätt att förhandla fram avtalet på alla medlemsländers vägnar. Det är en stark politisk signal för EU, kommenterade handelskommissionär Cecilia Malmström efter mötet.
Australien och Nya Zeeland hoppades länge på Stillahavsavtalet TPP mellan USA och nio andra länder. Avtalet sköts sedermera i sank av president Donald Trump, som inte ville vara med längre.
Det är ingen hemlighet att EU söker nya handelspartner i hela världen som en motvikt till den protektionistiska USA-regeringen. Nu passar EU på att fylla luckan efter TPP. Malmström ska redan i juni besöka länderna för att öppna samtalen.

Bilar och maskiner 
mot jordbruksprodukter
Kommissionen bedömer att EU på lång sikt kan öka sin export till Oceanien med en tredjedel. EU har framför allt intresse att exportera bilar, maskiner och kemiprodukter till Australien och Nya Zeeland.
De båda länderna kan i sin tur erbjuda EU diverse jordbruksprodukter. Det väntas bli problematiskt för EU-producenterna. Nya Zeeland är världens ledande exportör av lammkött och mjölkprodukter medan Australien kan erbjuda nötkött och vete. EU har redan känt av problemet i förhandlingarna med sydamerikanska Mercosur, som i första hand vill sälja nötkött till EU. Kommissionen är medveten om att det kan bli trångt med så många leverantörer.
Malmström lovar redan i inledningsskedet att kommissionen ska gå försiktigt tillväga. Hon lovar att EU kommer att hålla fast vid sina matstandarder och ta hänsyn till känsliga jordbruksprodukter.
I sin färska konsekvensbedömning räknar kommissionen med att importen av nötkött från Australien skulle femdubblas om EU slopar alla tullar. Det är en helt orealistisk tanke, som Bryssel inte har en chans att acceptera.
Trots särskilda hänsyn till jordbruket skulle ett frihandelsavtal inverka negativt på den europeiska produktionen av nötkött. Kommissionen utgår från att produktionen kan minska med 1,2 procent. Den största förloraren vore Irland.
Andra jordbruksprodukter är mindre riskabla. Lammkött, kiwi och äpplen från Nya Zeeland skulle inte hota EU-produktionen i samma utsträckning. På det södra halvklotet infaller produktionstopparna under årstider då EU-jordbruket ligger i vinteride.
Producenterna räknar trots detta med problem under förhandlingarnas gång. Produktionskostnaderna i Oceanien är kännbart lägre i jämförelse med EU. Ett dåligt avtal riskerar att rubba balansen på de ömtåliga europeiska marknaderna för mjölk och kött.

Mercosur drar ut på tiden
Samtidigt har förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och sydamerikanska Mercosur fått sand i maskineriet. Samtalen har inte löpt enligt den tidtabell som regeringarna i Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay under våren har låtit påskina.
Avtalet borde med rätta ha undertecknats redan i december. Under våren har företrädare för de sydamerikanska länderna i tur och ordning låtit förstå att avtalstexten är fem före färdig. Det förefaller att vara en sanning med modifikation.
Nu diskuteras en bakre gräns ”inom detta år”, uppger Bulgariens utrikesminister Ekaterina Zaharieva i en intervju för Reuters. Zaharieva besökte nyligen G20-mötet i Argentina i egenskap av representant för EU:s roterande ordförandeskap.
Parterna är fortfarande oeniga om ett antal tvistefrågor, bland dem EU:s importkvot för nötkött som sydamerikanerna inte är nöjda med. Då är det bättre att vänta ett tag till på ett bättre avtal, menar Zaharieva.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab