Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
25.5.2018 / Landsbygdens Folk
Finland visade upp sig på
mammutmässa i Shanghai

Det gäller också matvanor. Bland traditionella jordbruksgrödor är livsmedelshavre och produkter tillverkade av havre allt populärare. Även yoghurt är ett livsmedel som går åt.
Det skulle finnas ett sug efter skogs-
bär så som blåbär och lingon, men de är inte så lätta att importera till Kina, eftersom de kinesiska myndigheterna klassar dem som hälsoprodukter, inte vanliga livsmedel. Det betyder att regelverket för dem är betydligt strängare. Frusna blåbär klassas emellertid som råvara och för dem är reglerna inte lika strikta.

Företagen bildar nätverk
– Det finns nog enstaka kinesiska importörer som lyckats ta in blåbärssaft och -soppa, säger Kinaspecialisten Johanna Heikkinen. Hon har anlitats av Food from Finland som kontaktperson för den finländska avdelningen på SIAL-mässan.
Svamp och produkter av svamp skulle säkert också ha en marknad i svamplandet Kina, utmaningen är kanske närmast den att högsäsongen för svamp är under en kort tid på hösten och att möjligheterna att få tag i plockare är begränsade.
Sedan finns det andra produkter som nog skulle ha efterfrågan, men där importbeskattningen är hög. Det gäller till exempel alkohol, där det kan bli en utmaning att uppnå lönsamhet med de kostnader vi producerar för i Finland.
- Det finns finländska företag som säger att det redan skulle räcka bra med en promille av den enorma kinesiska marknaden, men man ska också vara medveten om att prisläget i Kina är lägre än i Finland, säger Johanna Heikkinen. Några produkter kan i alla fall säljas som premiumprodukter. De har åtgång och för dem har man också möjlighet att få högre pris. Men de måste i så fall ha ett klart tilläggsvärde. Finländarna kan hänvisa till att vi har världens renaste luft och vatten, vilket också inverkar direkt på exempelvis alkoholdrycker. Det gäller emellertid också för de finländska företagen att hitta återförsäljare i Kina som ser tilläggsvärdena i det som Finland kan erbjuda.
– Då finns det också en chans att få ett skäligt pris för produkten. Att hitta de ”rätta” återförsäljarna, det vill säga dem som ser något i finländsk mat, försöker man främja, bland annat genom att ordna nätverkstillställningar där finländska och kinesiska företagare kan träffas, utväxla erfarenheter och knyta kontakter. En sådan tillställning hade hållits i Shanghai kvällen innan LF träffar Johanna Heikkinen på SIAL-mässan.

Västerländska 
modeller
- Kineserna tar in lärdomar västerifrån, säger Johanna Heikkinen. Just nu har de i alla fall en tendens att filtrera sina intryck och ta modell från Sydkorea.
På frågan vad som kan ge finländska livsmedel tilläggsvärde räknar Johanna Heikkinen upp att de till exempel har odlats eller fötts upp och producerats i världens renaste luft.
- Efter en rad incidenter inom kinesisk livsmedelsproduktion genom åren har Finland och Norden kunnat komma in med en sorts trygghetskänsla, säger hon. Till saken hör att barnen har en viktig roll i medelklassfamiljerna, och som en följd av matskandalerna vill föräldrarna ge sina barn trygga och rena livsmedel, vars ursprung är känt.

HKScan har inlett 
exporten till Kina
I en av hallarna marknadsför HKScan sina produkter via det kinesiska företaget Zheijang Qinglian Food Ltd. I en glasmonter ställs olika delar av gris ut.
- Det är i huvudsak som kroppshalvar delade i fyra delar som den i montern, vi fraktar hit det djupfrusna köttet. Det är Quinglian Food som sedan styckar delarna och packar köttet i konsumentförpackningar här, säger direktör Jukka Nikkinen, som ansvarar för HKScans export. Han är själv på plats på SIAL-mässan.
- Det är i alla fall alla ätbara delar av djuret som exporteras hit, fortsätter han. Kineserna är måna om att ta allt till vara i sin matlagning. Till exempel är köttfyllda ben och grisklövar efterfrågade pro
dukter.
Samtidigt som mässan pågår är en last med svinkött på väg från slakteriet i Forssa. Inre och yttre filé av grisen säljs som premiumprodukter.
- Här är HK Rybsgris® (i Sverige känd som Rapsgris®) i en central roll, berättar Jukka Nikkinen.
Meningen är att det finländska grisköttet ska vara ute på marknaden som finländsk Omega 3 pork i augusti. Till bilden hör i alla fall också att djuren fötts upp på finländska familjegårdar.
HKScans målsättning är att exportera 3.000 ton svinkött till Kina i år, och det tredubbla fram till 2020.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab