Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.5.2018 / Landsbygdens Folk
Aktia betalar inte tillbaka räntestödspengar till jordbrukare
Bakgrunden är den diskussion som förts angående de statligt stödda räntestödslånen som beviljats jordbrukare i samband med generationsskifte eller investeringar. De har haft en i lag fastställd minimiränta på 2 procent från år 1999 och efter en lagändring år 2007 på 1 procent.
Sedan dess har marknadsräntan sjunkit rejält och den som haft en räntestödslån har följaktligen förlorat pengar på de lån som var tänkta som fördelaktiga möjligheter för nyetablerade jordbrukare.
Landsbygdsverket Mavis ståndpunkt är att jordbrukarna inte ska betala mer än summan av marginalen och referensräntan. Om dessa sammanlagt understiger det fastställda 2 alternativt 1 procent borde bankerna betala tillbaka mellanskillnaden, anser Mavi.
Nordea och Andelsbankerna har meddelat att de återbetalar de förhöjda räntorna till kunderna.

Ingen ersättningsskyldighet
I Svenskfinland har däremot Aktia traditionellt haft en stark position som jordbrukarnas bank. Närmare tvåhundra jordbrukare har beviljats räntestödslån av Aktia. Senast nu kan de alltså sluta hoppas på återbetalningar.
- Jag förstår att det finns en del kunder som blir besvikna, men i våra skuldebrev har det tydligt framgått att det finns en minimiränta och hur stor den är, säger Aktias vice vd Merja Sergelius.
Hon hänvisar till att jurister gått igenom alla dokument och kommit till att banken juridiskt sett inte har någon ersättningsskyldighet. Banken har följt gällande lagstiftning som gäller beviljande av räntestöd, och villkoret för räntestöd har varit att minimiräntan har registrerats i skuldebrevet.

Slopar miniräntan
Däremot medger Sergelius att beslutet kan få följder för banken rent imagemässigt.
- Var och en bank gör sitt beslut. Vi har utgått från dokumenten och ser det som en handräckning att vi nu slopar miniräntan för dem som ännu har lån kvar, säger Sergelius och påpekar att kunderna gärna får komma med synpunkter om saken.
Från och med 1 juni i år bestäms alltså räntan för Aktias räntestödslån enligt marknadens villkor. Alla jordbrukare som har ett räntestödslån kommer att kontaktas av banken.
Enligt den ändrade praxisen använder Aktia från och med början av juni en totalränta som utgörs av referensräntan och marginalen enligt skuldebrevet som ränta för räntestödslån.
Ifall totalräntan i något marknadsläge överstiger minimiräntevillkoret för räntestödet, får kunden räntestöd för den del som överstiger minimiräntan så länge som det räntestöd som har beviljats för lånet räcker till.

Maria Wasström
maria.wasstrom@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab