Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
18.5.2018 / Landsbygdens Folk
Britterna förbereder en ny jordbrukspolitik
Det konservativa regeringspartiet har börjat utreda basen för en nationell jordbrukspolitik som ska ersätta de kritiserade stöden från Bryssel. De brittiska farmarna kan räkna med stora förändringar, åtminstone så länge de konservativa Tories stannar vid makten.
Den brittiska landsbygdsministern Michael Gove betonar att farmarna måste jobba hårdare för att få använda skattebetalarnas pengar, som han uttrycker det. Farmare har ingen självklar rätt till skattemedel bara för att de råkar äga eller odla mark, menar ministern.
Målet är i stället en grön Brexit som siktar på att skydda och vårda landskap. Miljöskyddet ska inte försvagas då landet lämnar Brexit. I stället ska britterna hädanefter bli den första generationen som sätter miljön i ett bättre skick än den har varit.
Under den femåriga övergångsperioden efter 2019 kommer farmarna att få vänja sig vid nya förhållanden. Jordbruksminister Gove släpper redan försöksballonger med idéer för att ta reda på hur de tas emot av fältet.

Stödtak på förslag
Bland förslagen finns ett tak för jordbruksstöd, en modell som EU-kommissionen också har på gång. Gove föreslår en övre gräns på 100.000 pund, omkring 115.000 euro, vilket i och för sig är lindrigare än de 60.000 euro som det ryktats om i Bryssel.
Om ett fast tak inte passar, kan Gove tänka sig en stegvis starkare sänkning av direktstöden med stigande arealer utan en definitiv övre gräns. Producentorganisationen NFU har för sin del redan varnat för sänkta direktstöd.
I dag står 3 miljarder pund, nästan 3,5 miljarder euro, till förfogande för den brittiska jordbrukssektorn. I sin kommande Agriculture Bill vill Michael Gove föra över en större del av de tillbudsstående pengarna i miljöprogram och landsbygdsstöd.
För Nordirland har jordbruks- och miljöministeriet Defra preliminärt föreslagit specialbestämmelser för direktstöden. Utgångspunkten är att de nordirländska gårdarna är särskilt illa utsatta för följderna av Brexit.
Storbritannien och EU är eniga om att gränsen mellan Nordirland ska förblir en mjuk gräns utan tullformaliteter. Problemet är att parterna har olika åsikter om hur det ska genomföras. Förhandlingarna är fortfarande blockerade.
EU eftersträvar en tullunion där EU och Storbritannien enas om gemensamma tullar utåt medan de inre gränserna förblir tullfria. Det skulle lösa problemet. Men den brittiska regeringen avvisar alla former av tullunion.

NFU varnar för nedskärningar
Defra har nyligen genomfört en utfrågning på nätet för att ta reda på hur producenterna ställer sig till förenklade stöd och nedskärningar. Det kan tolkas som ett förebud om förestående nedskärningar.
Producentorganisationen NFU varnar för nedskärningar i gårdsstöden, men är samtidigt mån om att upprätthålla en dialog med regeringen. Det vore kortsynt att försvåra den inhemska matproduktionen, anser NFU-ordföranden Minette Batters.
Ett frihandelsavtal kan underminera de nuvarande kvalitetsstandarderna, befarar NFU. En ny och obeprövad jordbrukspolitik kan också försvåra utrikeshandeln efter Brexit. Det vore fatalt.
Minette Batters vill att regeringen ska stöda inhemska livsmedel i skolor, sjukhus och andra offentliga inrättningar. Hon efterlyser tydliga köpstandarder som föreskriver att varorna ska levereras av inhemska producenter.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab